Londonban elhelyezték az első botlatókövet egy 24 éves mártír emlékére

2022. Május 31. / 10:30


Londonban elhelyezték az első botlatókövet egy 24 éves mártír emlékére

Holott az európai kontinensen már több ezer van belőle, az Egyesült Királyságban eddig egyetlen botlatókő sem emlékeztetett  a vészkorszak áldozataira. De Londonban immár lerakták az elsőt: a német Gunter Demnig szobrászművész alkotását a 24 éves korában Auschwitzban meggyilkolt Ada Van Dantzig és családja emlékére helyezték el a brit főváros szívében található Golden téren. 

Az Egyesült Királyság területén lerakták az első botlatókövet a holokauszt egyik holland áldozatának, Ada Van Dantzignak az emlékére. A bronzból és kőből készült alkotást a London szívében található Golden téren helyezték el, ahol annak idején Ada Van Dantzig dolgozott. A 24 éves nőt  és családját Auschwitzban gyilkolták meg 1943-ban.

_124967359_adablurredcopy.jpgAda Van Dantzig (Fotó: WHL)

A BBC-nek nyilatkozva dr. Toby Simpson, a Wiener Holocaust Library (WHL) munkatársa azt mondta: „az emberek zöme nem is tudja, hogy a holokauszt mennyire közel volt hozzájuk, ezek a botlatókövek pedig éppen azért fontosak, mert személyessé teszik ezt a történetet azáltal, hogy meghatározott helyekhez kötik". 

_124972442_gunter.jpgGunter Demnig szobrászművész az első londoni botlatókő elhelyezése után (Fotók: BBC)

A holland származású Ada Van Dantzig annak idején azért ment Londonba, hogy egy német zsidó származású restaurátor, Helmut Ruhemann műtermében tanulja meg a festményrestaurálás művészetét. Maga Helmut Ruhemann a nácik elől Berlinből menekült az Egyesült Királyságba, miután a elbocsátották Kaiser Fredrich Múzeumból – közölte a WHL. 

Londonból Ada Van Dantzig  azért tért vissza Hollandiába, hogy segítsen a szüleinek és két testvérének Franciaországon keresztül elmenekülni a nácik elől, a szökés azonban nem sikerült, és a nácik (az egyik testvér kivételével) az egész családot deportálták Auschwitzba. A 24 éves nő nővérét 1943. február elején ölték meg, míg Ada von Dantzigot és szüleit két héttel később, február 14-én. Később a harmadik testvér is a nácik kezébe került, őt 1943 áprilisában gyilkolták meg ugyancsak Auschwitzban.  

Forrás: BBC.com

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek