Középkori zsidó imakönyv tért vissza 600 év után Kölnbe

2019. Szeptember 25. / 12:38


Középkori zsidó imakönyv tért vissza 600 év után Kölnbe

Csaknem hatszáz év után került vissza Kölnbe egy zsidó imakönyv, amely 1424-ben tűnt el onnan, miután a zsidókat elűzték a városból. Az Amszterdami Máchzor néven emlegetett kötet szerdától látható a kölni Wallraf-Richartz Múzeumban.


A 331 oldalas, illusztrációkkal, díszes betűkkel és aranyozott képekkel díszített ünnepi imakönyvet, azaz máchzort együtt vásárolta meg az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum és a kölni Rajna-vidéki Regionális Tanács. A kötet, amely a 15. században tűnt el Kölnből, a 17. században Amszterdamban került elő, ezért emlegetik Amszterdami Máchzor néven.

Amsterdam_Mahzor,_detail_01.jpgRészlet a kötetből

Az imakönyvet a Wallraf-Richartz Múzeumban állították ki, de a kölni új zsidó múzeum elkészülte után oda kerül majd. A későbbiekben felváltva mutatják be Amszterdamban és Kölnben.

A kölni zsidó múzeum közleménye szerint a könyv az egyik legrégibb fennmaradt, illusztrált héber kézirat, amely német nyelvterületről származik. Thomas Otten, a múzeum igazgatója hozzáfűzte, hogy a dokumentum "páratlan rálátást nyújt a középkori Kölnre és a város zsidó történelmére".

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek