Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

2022. Július 10. / 10:45


Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities of Ukraine – FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (FJCU) vezetője, Mayer Tzvi Stambler rabbi levelében úgy fogalmazott: „instabilitás és bizonytalanság idején mindennél nagyobb szükségünk van barátokra és kölcsönös támogatásra. Sajnos az utóbbi időben azt látjuk, hogy beteljesedik a Biblia baljós próféciája: 

Reggel azt mondod: bárcsak este volna! Este pedig azt mondod: bárcsak reggel volna!

Szörnyű és véres háború dúl Európában. Emberek milliói kénytelenek elhagyni otthonaikat, abban a reményben, hogy biztonságosabb jövőt találnak. Ezért nagyon fontosnak tartjuk, hogy Magyarország a válság első pillanataitól fogva példát mutatott a rászoruló ukránok, köztük a zsidó közösség tagjainak megsegítésében."    

A rabbi közölte: az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége átfogó jótékonysági szervezetként működik, amely az egész országot lefedi. 162 közösséget, 36 zsinagógát, 29 zsidó iskolát, 33 óvodát, 4 jesivát üzemeltet, valamint 5 középiskolát, amelyek mindösszesen 500 ezer zsidót szolgálnak ki.  A háború kitörése hirtelen véget vetett ennek a rendkívüli és virágzó jólétnek, az általunk koordinált fejlesztéseknek.

Kiemelte: ezekben a zűrzavaros időkben különösen értékes számukra Magyarország humanitárius tevékenysége. Felidézte, hogy a magyar kormány nagy területet biztosított az Ukrajnából menekülő zsidóknak, amelyen egy ideiglenes kóser menekülttábort hozhattak létre. 

Csaknem 500 embernek ad menedéket a 18 hektáros balatonőszödi üdülőfalu, ahol az embereket a kóser étkezés biztosításával, a különleges vallási követelmények figyelembe vételével várják, elősegítik a gyermekek oktatását, valamint gondozzák azokat a nőket és időseket, akiknek otthon kellett hagyniuk férfi hozzátartozóikat. Ezen kívül segítséget nyújtanak a menekülteknek az izraeli vagy a zsidó közösségekbe történő integrációhoz is.

(MTI)

(Címlapkép: Mayer Tzvi Stambler rabbi Zelenszkij elnökkel. Forrás: Mayer Tzvi Stambler/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek