Jákov Hadas-Handelsman: Ez nem terrortámadás volt, hanem pogrom

2023. Október 16. / 10:08


Jákov Hadas-Handelsman: Ez nem terrortámadás volt, hanem pogrom

– A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára – mondta Izrael magyarországi nagykövete az Országgyűlés külügyi bizottságának mai ülésén. Jákov Hadas-Handelsman megköszönte a magyar Országgyűlés támogatását és kérte a segítséget a nemzetközi színtéren is, hogy Izrael megvédhesse magát.

Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete közölte: október 7-én nem terrortámadás történt, hanem pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet; a Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS – fogalmazott. Hozzátette: a Hamász az ISIS-hoz hasnonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. 

387757031_699022262251190_1676592745466656622_n.jpgA kép forrása: Izrael magyarországi nagykövetségének Facebook-oldala

Megjegyezte, Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás. Kitért arra: nemcsak Izrael érdeke, hogy véget vessenek ennek a barbarizmusnak, hanem a nemzetközi közösségnek is, hiszen a világ több pontján ünneplik a Hamász tetteit. Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai-övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai-övezet észai részét – mondta.    

Kiemelte: az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek. Közölte: arra is készülnek, hogy két irányból kell megvédeniük magukat, ha egy második front nyílik meg Libanon felől.    

A nagykövet arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani a támadásra. 

J_H_H_summit.jpgJákov Hadas-Handelsman

Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben – vélekedett Jákov Hadas-Handelsman.    

Megjegyezte: olyan interpretáció is van, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.    

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt mondta: széleskörű konszenzus van arról, hogy elítélik a Hamász cselekedeteit és elismerik Izrael önvédelemhez való jogát.

Izrael állam megsemmisítése volt a Hamász támadásának a célja, ezért sem lehet a világ közömbös ebben a helyzetben – jelentette ki. Hozzátette: lényeges támogatni Izrael állam létét.  

Megjegyezte: Magyarországon nincsenek tüntetések, amelyeken a Hamász tetteit ünnepelnék, a zsidó közösség számíthat a magyar állam védelmére.    

Vadai Ágnes (DK) kijelentette: határozati javaslatot nyújtottak be, hogy az Európai Unió Tanácsának vonatkozó határozata értelmében az Országgyűlés nyilvánítsa terrorszervezetté a Hamászt.    

Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy mindenkit megdöbbentettek az események. A nagykövet Nacsa Lőrinc felvetésére azt mondta: éppen azért gondolják, hogy nem csak az ő problémájuk, ami történt, mert több városban is ünnepelték a Hamász tetteit.    

Brenner Koloman (Jobbik) kijelentette: azért volt a Hamász akciója barbár tett, amely egyrészt mutatja a terrorszervezet brutalitását, másrészt egy átgondolt stratégia része volt.    

Gurmai Zita (MSZP) is azt hangsúlyozta, hogy elítélik, amit a Hamász tett, de fontos, hogy figyeljenek a civil lakosságra.

(MTI)

Fotók: Jákov Hadas-Handelsman az Alapjogokért Központ múlt heti tanácskozásán. Bruzák Noémi (MTI) képei

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Az Istennevek rejtélyei!
2024. Január 11. / 09:15

Az Istennevek rejtélyei!

Mazsihisz hírek
A Mazsihisz székházában a HIPA delegációja