Dr. Frölich Róbert: Örömteli látni a Miskolci Zsidó Hitközség aktivitását

2023. Szeptember 21. / 15:49


Dr. Frölich Róbert: Örömteli látni a Miskolci Zsidó Hitközség aktivitását

– Azt látom, hogy ez a közösség nem adja meg magát, hanem él és élni akar és ez a legfontosabb. Elkezdődött a mikve, a rituális fürdő felújítása, ami a zsidó vallási életnek az elengedhetetlen kelléke. Ez azért is örömteli, mert vidéken nagyon nehéz ápolni az ortodox izraelita hagyományokat – nyilatkozta miskolci látogatása alkalmával dr. Frölich Róbert országos főrabbi a Boon.hu portálnak.

A Miskolci Zsidó Hitközség meghívására a borsodi vármegyeszékhelyre látogatott dr. Frölich Róbert országos főrabbi, akivel a helyi lap készített beszélgetést a zsinagóga, a rituális fürdő felújításáról, valamint a Miskolci Ars Sacra Fesztiválról, amelybe kulturális programjaival a helyi zsidóság is bekapcsolódott.

– Az őszi nagy ünnepeink közepén járunk, így most legjobban ezek foglalkoztatnak minket. Előttünk áll az engesztelés napja, ami 25 órás nagyböjttel jár. Aztán pedig a vidámabb sátoros ünnep következik – mondta a Boon.hu helyi lap érdeklődésére az országos főrabbi. 

mis.jpgMa reggeli istentisztelet Miskolcon. Fotó: Markovics Zsolt főrabbi/Facebook

Mint az országos főrabbi fogalmazott: „mértéktelen optimizmusra ad okot a Miskolci Zsidó Hitközség életének az alakulása. Azt látom, hogy ez a közösség nem adja meg magát, hanem él és élni akar és ez a legfontosabb. 

Elkezdődött a mikve, a rituális fürdő felújítása, ami a zsidó vallási életnek az elengedhetetlen kelléke. Ez azért is örömteli, mert vidéken nagyon nehéz ápolni az ortodox izraelita hagyományokat. A legtöbb helyen nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek és az infrastruktúra. 

Ugyanis ehhez elérhető távolságban kell lennie egy imádkozásra és a kóser étkezésre alkalmas helynek. Itt Miskolcon most már ez adott, hiszen az imaház mellett, kóser konyhája is van a közösségnek".

Dr. Frölich Róbert hozzátette: „amikor először jöttem rabbiként a városba 20-25 éve, még működött a zsinagóga, de már akkor is rossz állapotban volt és felmerült, hogy fel kellene újítani. Azóta minden alkalommal, amikor Miskolcra jövök látogatóba, szóba kerül ez a kérdés, de a felújítás kormányzati segítség nélkül nem valósítható meg. Valamennyien Isten kezében vagyunk, a zsinagóga is, amely bár romosan, de egyelőre még áll, próbálunk ezért hálát adni".

A Boon.hu teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: dr. Frölich Róbert Miskolcon. Forrás: Boon.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek