Bombera Krisztina: „vajon mikor kell csomagolni a bőröndöket és indulni?”

2022. Március 17. / 12:39


Bombera Krisztina: „vajon mikor kell csomagolni a bőröndöket és indulni?”

Arról beszéltem a fiammal egy éjszaka, február 16-án, bő egy héttel azelőtt, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, hogy vajon hogyan döntik el az emberek háború küszöbén, hogy mikor kell csomagolni a bőröndöket és indulni – Bombera Krisztina Facebook bejegyzését ajánljuk.

Ma este nagyon sok ember közt álltam a Keletiben, akik bőröndökkel megérkeztek. Elcsigázott kicsi gyerekekkel, kamaszokkal nők, idős asszonyok, fiatal fiúk, akik próbálták a nehéz csomagok javát cipelni.

Elképesztő munkát végeznek most itt – és a Nyugatinál is – civil emberek, civil szervezetek és egyházak. A beérkező vonatokat egymással szorosan együttműködve várják. A segítők nyakában tábla: tolmács, sofőr, szállás. A váróban hatalmas betűkkel magyarul és ukránul: „Szeretettel köszöntjük Önöket!” A civilek és az egyházak sátraitól jönnek-mennek az infók: kéne még egy babakocsi, kéne egy kisállat hordozó, anélkül nem engedik tovább a kutyát a vonaton, kéne fájdalomcsillapító.

A rendőrök makulátlanul, profin együttműködnek a civilekkel, a civil szervezetekkel és az egyházakkal, akik most itt a munkát végzik.

Egy nagy családot ukránoknak nézek elsőre, de nem azok: venezuelai menekültek, pár éve élnek Magyarországon, és most úgy érezték, szüksége lehet itt rájuk a máshonnan menekülőknek.

Friedman Szasha pedagógus, élményoktató – ezúttal tolmács. Önkéntesként a fényvisszaverő mellényében kimagaslik a tömegből, a képen épp a Budapest Bike Maffia vezetőjének, Havasi Zolinak mesél és Bihari Ádám újságírónak. Szasha Munkácson született de Budapesten nőtt fel, orosztudására itt most nagy szükség van. A pályaudvaron most épp éjfélig dolgozik, de bevállalt utána még egy helyet hajnali négyig, ahol szintén nagyon kell tolmács. Az elmúlt napokban 120 ezer forintnál is többet költött a saját pénzéből, hogy sokaknak segítsen továbbutazni Budapestről. Olyan embereknek, akik egy fillér nélkül érkeznek. Vagy akiknek fogalmuk sincs, hova, de mennek tovább. Vagy azoknak, akik nem tudják kifizetni a 3 eurós ülőhelyet, amit meg kell venniük az ingyenes vonatjegy mellé, ha nem akarnak állva utazni a következő vonaton. Ott vannak a civil emberek, a civil szervezetek és az egyházak képviselői a jegypénztárak mellett és aki tud, segít, fejenként 3-3 eurónyi összeggel. És amiben még kell és lehet.

Ezt csinálják most civil emberek, civil szervezetek és egyházak az ukrán menekülők megsegítésére. 

(A képeken a személyiségi jogok és a méltóság tiszteletben tartásáért az érkezők arcát felismerhetően sehol nem mutatom.)

logosor-cikkekbe.png

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek