A svéd kormány azt ígéri, hogy segít tisztázni a Wallenberg-ügyet

2019. Október 07. / 10:28


A svéd kormány azt ígéri, hogy segít tisztázni a Wallenberg-ügyet

Máig tisztázatlan, hogy milyen körülmények között halt meg  Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki a vészkorszakban a munkatársaival több ezer magyar zsidó életét mentette meg. Rokonai a svéd kormány segítségét kérték, amely több ezer, eddig ismeretlen dokumentum nyilvánosságra hozatalát ígéri.


Az eltűnt, majd a Szovjetunióban tisztázatlan körülmények között meghalt  Raoul Wallenberg rokonsága nem adja fel a küzdelmet annak érdekében, hogy kiderüljön az igazság  a svéd diplomata eltűnésének és halálának részleteiről. Wallenberg unokahúga, a Svájcban élő Marie von Dardel-Dupuy – aki a svéd kormánnyal fölvette a kapcsolatot az ügyben – a The Guardiannak azt nyilatkozta: „Wallenberg nagy ember volt, aki nem félt megtenni a lehetetlent, megérdemli hát, hogy kiderítsük róla az igazságot. A története még lezáratlan, a rejtélyt meg kell oldani. Nagyon sok ajtó még zárva van, és nekünk segítenünk kell abban, hogy kinyíljanak”.

wall2.jpgWallenberg unokahúga, Marie von Dardel-Dupuy

A család is annyit tud az embermentő hős haláláról, mint a közvélemény: Moszkva 1957-ben kiadott egy dokumentumot, ami szerint Wallenberg 1947. július 17-én hunyt el szívroham következtében. Ám vannak olyan iratok is – állítják a hozzátartozók –, amelyek szerint a börtönben 7-es számú fogolyként nyilvántartott diplomatát július 22-én még kihallgatták, tehát nem halhatott meg öt nappal korábban.

Margot Wallström svéd miniszterelnök-helyettes, volt külügyminiszter az ügy kapcsán azt mondta: fontos Wallenberg emlékezetének ébrentartása, hiszen az ő civil kurázsijára nagy szüksége van a mai világnak. Hozzátette: a kormány folytatja az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy tisztázza a halálának körülményeit. 

Forrás: The Guardian

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Vasárnap kinyit a szegedi zsinagóga
2021. Május 05. / 13:54

Vasárnap kinyit a szegedi zsinagóga

Kommentek