A hatalom a Szochnut feloszlatását követeli Oroszországban

2022. Július 22. / 06:58


A hatalom a Szochnut feloszlatását követeli Oroszországban

Az orosz igazságügyi minisztérium keresetet nyújtott be egy moszkvai bírósághoz, amelyben azt követelte, hogy a Szochnutot töröljék az Oroszországban bejegyzett civil szervezetek listájáról, ezzel beszüntetve tevékenységét, mert a szervezet tevékenysége sérti az orosz törvényeket – írja az Új Kelet.

„A bíróság megkapta a moszkvai Igazságügyi Minisztérium főosztályától a Szochnut feloszlatásával kapcsolatos keresetet” – áll a bíróság közleményében, amelyet a RIA orosz hírügynökség adott ki. A témáról július 28-án terveznek meghallgatást tartani, ami meghatározza majd a szervezet jövőjét Oroszországban.

,,Az orosz zsidókat nem fogja túszul ejteni az ukrajnai háború” – írta Nachman Sáj izraeli diaszpóraügyi miniszter Twitteren. Hozzátette: ,,Az Izrael háborúval kapcsolatos álláspontja miatti kísérlet a Szochnut megbüntetésére szánalmas és sértő. Az oroszországi zsidókat nem lehet elszakítani Izrael Államhoz fűződő történelmi és érzelmi köteléküktől.”

A Walla híroldal arról számolt be, hogy Izrael felvilágosítást kért Moszkvától, miután a Kreml azzal fenyegetőzött, hogy leállítja a Szochnut oroszországi tevékenységét a zsidó államba irányuló bevándorlás meredek növekedése közepette.

Az ügynökség oroszországi tevékenységének beszüntetése jelentősen megnehezíti a zsidók Oroszországból Izraelbe történő bevándorlását, valamint számos oktatási és jóléti tevékenységet, amelyet az ügynökség végez a zsidó közösségekben országszerte. Ha ez megtörténik, az Izrael és Oroszország közötti kapcsolatokban súlyos válságot okoz – jegyezte meg a Walla.

Az Új Kelet cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek