Meglepetés: már csak kóser disznót szabad bevinni Izraelbe

2019. November 04. / 14:05


Meglepetés: már csak kóser disznót szabad bevinni Izraelbe

Izrael ügyvezető kormánya módosította az élelmiszerek importjáról szóló szabályozást, ezentúl csak kósersági igazolással ellátott disznóhúst szabad bevinni az országba.


Szellemes jogszabály módosítást hajtott végre az ultraortodox vallásos pártokat is magába foglaló kormányzat gazdasági minisztériuma A disznóhús behozatalához további feltételként a meglévők mellé azt rendelte el, hogy a behozni kívánt disznóhús mellé csatoljanak kóserségi igazolást is. Mivel a disznó köztudomásúan nem kóser állat, kóserségét hitelt érdemlően igazolni nem lehet. A disznóhús bevitelének betiltását oldotta tehát meg cselesen a minisztérium.

A nem kóser ételek importja 1994-től jogszabályba ütközik Izraelben, a általános tiltáson belül fenntartottak néhány kivételt is, a disznóhús bizonyos részeire, vagy a tenger gyümölcseire vonatkozóan, ezt a kiskaput zárta be most a minisztérium a sertéshúst illetően.

Az országon belül azonban továbbra is szabad disznóhúst forgalmazni, a keresztények által sűrűn lakott területek farmerei tarthatnak disznót Izrael földjén.

A minisztériumot a Times of Israel újságírói nem tudták elérni, ezért egyelőre nem tudni, miért kötötték kóserségi tanúsítványhoz a sertésbehozatalt.

A választásokat megnyerő, de egyelőre kormánykoalíciót felállítani, parlamenti többséget szerezni nem képes Kék-Fehér párt egyik vezetője, Yair Lapid szerint a kormánynak ki kéne szállnia az emberek tányérjából és ők, ha hatalomra kerülnek, visszavonják a jogszabály módosítását.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek