Hadd halljanak még többet a gyermekeim!

2021. Június 22. / 13:42


Hadd halljanak még többet a gyermekeim!

A magyar hírek arról szólnak, hogyan akarják a gyerekeinket törvényileg megvédeni az önazonosságuktól, itt meg a DJ pólóján egy Mingus portré és idézet feszül: Hadd halljanak a gyermekeim még többet! Ennél messzebb nem lehetek attól a világtól. Silló Sándor írása.

Családi időpont, szombat délután van, szezon-nyitó jazz koncert a Romano-házban, ami Teder FM független rádió bázisa. A Secret Tel-Aviv programajánló oldala súlyos képzavarral, de pontosan jellemzi a helyet: “Ha Tel-Aviv a hippy életérzés fővárosa, akkor a Tender FM-udvar a Mekkája(!)”

Ide zarándokoltunk.

Pizzázás, sörözés, a DJ laza cool jazzt tol a hatvanas évekből, finoman a fesztivál zsivaj alá. Várjuk az első fellépőt a Stuck in Tel Aviv Art Ensemble-t.

A Teder FM nyolc éve kalózrádióként indult, hasonlóan, mint Pesten a Tilos. Az elektronikus tánczenék szakirodalma úgy emlegeti, mint a “Tel-Avivi Hangzás” bölcsőjét, emellett a DJ-k gyakran játszák a térség tradicionális zenéit, az izraeli pszihedelikus ősöket a hetvenes évekből, és persze a jazzből is helyi ízű, friss zenekarokat.

A második zenekar Shay Hazan Quintetje. (A koncert élőben is hallgatható volt a Teder FM rádión.) Markáns zene, erős észak-afrikai ritmikák, harmóniák. Így élőben behúzza azt is, akitől távolabb van ez a szabad jazz muzsika.

A koraesti rajtnál még azon lamentáltam, milyen jó fészek a jazznek ez a családi zsivalyos udvar, mennyivel inspiratívabb, mint a sötét alter pincék vagy a fegyelmezett csendű koncert-termek.

Estére hirtelen megváltozik a kép.

Fogynak a sörök és Eyal Shany legendás 90 centis pizzái. Besötétedik, és a családok, koktélozgató nénik, bácsik helyét az esti party-arcok veszik át. A Teder bemelegítő hely, a zúzosabb partikra indulóknak. Túlerőben vannak.

A harmadik koncert szinte belefullad az éjszakai söröző udvar lármájába. Maya Duinetz zongorista triója a színpad elé csalja azokat, akik tényleg a koncertért jöttek. Vibráló, váratlan meglepetésekkel teli muzsikája jobban működött a kamarakoncertjein. A ráadást már a Tender FM rádión hallgatom, hazafelé a nyüzsgő tel-avivi éjszakában. Let my children hear more!

Teljesítettük Charles Mingus akaratát.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Emlékkönyv az egykori gyulai zsidó közösség tiszteletére
Hírek, lapszemle
Kompromittáló előéletek: bocsánatkérésre várva

Kommentek