Ez merész: megalkották a zsidó-afrikai konyhát

2021. Március 31. / 16:46


Ez merész: megalkották a zsidó-afrikai konyhát

A JewFro egy „zsidós" étterem, amely a zsidó és afrikai konyha ételeit és ízeit vegyítve afrikai fűszereket használ. Az ötletet kidolgozó amerikai vendéglátósok arra jöttek rá, hogy rengeteg hozzávaló és főzési módszer megegyezik a két konyhában. A hasonlóságok sokkal szembetűnőbbek voltak, mint a különbségek.


Tavaly nyáron sok amerikai követte figyelemmel a George Floyd halála utáni eseményeket, tüntetéseket, köztük három richmondi étteremtulajdonos, a zsidó származású Ari Augenbaum,  az afroamerikai Trey Owens és az örmény gyökerű Narine Hovnanian. A három vendéglátós az  amerikai déli és latin-amerikai ételeket felvonultató, népszerű Soul Taco-t üzemeltette korábban, de gondoltak egyet, és megalkották a JewFro-t, amely a zsidó és afrikai konyha ételeit és ízeit vegyíti.

„A JewFro ötlete egyszercsak a beszélgetéseinkből pattant ki. Amikor elkezdtük megalkotni az ételeket, rájöttünk, hogy rengeteg hozzávaló és főzési módszer megegyezik a két konyhában. A hasonlóságok sokkal szembetűnőbbek voltak, mint a különbségek. Merész ötlet volt, mert elég ritkán keveredik ez a kétféle konyha” – nyilatkozták. 

A JewFro tehát egy zsidós étterem lett, amely afrikai fűszereket használva kínál nagyszerű húsokat, kézműves szendvicseket. Az étteremben éjszaka ehetünk afrikai beütésű, de hagyományos zsidó és izraeli ételeket, valamint modern afrikai ételeket zsidó ízekkel. Ilyenek például a dél-afrikai peri-peri szószban pácolt grillcsirke izraeli kuszkusszal, vagy a zigni (eritreai marharagu, szegyből) maceszos tojáslepénnyel, dinsztelt kelkáposztával és párolt paradicsommal. Tipikus vasárnapi tízórai a friss chálá lazaccal és dukkával (egyiptomi mogyorós fűszerkeverék). Az ételeket a legjobb egy kis friss likőrös-narancslével leöblíteni, amelybe tunéziai csípős szószt cseppentenek.

vend.jpgBalról jobbra: Trey Owens, Ari Augenbaum és Narine Hovnanian (Fotó: JewFro)

A marylandi születésű zsidó Augenbaum elismerően szólt afroamerikai barátjáról, Owens-ről, akinek a fejéből kipattant a JewFro ötlete. „Javasolták, hogy az ételek egysége kapcsán mindkét kultúra iránt fejezzük ki tiszteletünket, és emellett tette le a voksát az örmény-amerikai Hovnanian. Mindannyian olyan helyről származunk, ahol a népünket üldözték” – mondta Augenbaum. 

Hovnanian előtt nem ismeretlen a közel-keleti konyha, szülei Irakból és Jordániából származnak. Már szülei is imádták a labnét, halvát és a hummuszt, dél-kaliforniai gyermekkora kinyitotta előtte a különböző népek konyháinak kapuit. A JewFro és a Soul Taco igazgatója, emellett két másik éttermet üzemeltet, ingatlanbefektetései vannak és rendezvényszervező cége is van. 

Owens a JewFro ügyvezetője. 15 éve a vendéglátásban dolgozik, és mindig is érdeklődött más kultúrák iránt: haditengerészeti és nemzetközi hajózási munkái is vannak az étterem mellett. Két másik üzlettársával együtt részt vettek a Black Lives Matter tüntetésekben. 

Augenbaum askenázi ortodox családban nőtt fel, szülei kósert tartottak, kugelt és gefiltefisch-t ettek. Augenbaum 13 éves korában kezdett dolgozni a kóser vendéglátásban, majd sok más helyen is kipróbálta magát, hírességek éttermeit vezette, kitüntetéseket kapott Washington DC éttermi szövetségétől.

„Nemigen láttunk még a JewFro-hoz fogható éttermet, mert az afrikai ételek általában nem foglalnak el kiemelkedő helyet az amerikai konyhaművészetben. Ezzel ellentétben viszont a zsidó és izraeli konyha egyre népszerűbb a kontinensen, köszönhetően Michael Solomonov kitartó mozgalmának” – mondja Augenbaum, utalva a díjnyertes philadelphiai séfre.

„De azt is látnunk kell, hogy a szigorú konyhaművészetben a kóser világon kívül a zsidó ételek nemigen tudnak labdába rúgni” – tette hozzá.

(A Jewish Telegraphic Agency cikke nyomán. Fordította: Dési Tamás.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek