Videofelvételen beszél a gyanúsított a brüsszeli merényletről

2014. Június 01. / 20:27


Videofelvételen beszél a gyanúsított a brüsszeli merényletről

Negyven másodperces videofelvételt találtak a francia nyomozók a brüsszeli zsidó múzeumnál elkövetett merénylet francia gyanúsítottjánál, amelyen a férfi a lövöldözésről beszél, és az ahhoz használt fegyvereket mutatja be – mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón a párizsi főügyész.Francois Molins tájékoztatása szerint a gyanúsítottnak nem sikerült rögzítenie a támadást a GoPro típusú kiskamerával.

Ezzel egy időben Brüsszelben, Frederic Van Leeuwen belga főügyész is megerősítette, hogy a gyanúsított megpróbálta filmre venni a merényletet, de a kamera nem működött.

A megtalált videófelvételen viszont magára vállalta a támadást – tette hozzá a belga főügyész.

"Azt nem tudjuk garantálni, hogy övé a hang, amit hallunk a filmen. Legfilmezte a fegyvereket és azt mondja, hogy ő követte el a zsidók ellen a merényletet Brüsszelben. Azt magyarázza, hogy azért filmezi le a fegyvereket, mert a kamera nem működött a támadás pillanatában" – fogalmazott a belga főügyész.

Frederic Van Leeuwen azt is elmondta, hogy az ügyben Courtrai térségében két embernél házkutatást rendelt el a belga rendőrség, kihallgatták, de nem tartóztatták le őket. "Szeretnénk megtudni, hogy ők is érintettek, vagy sem" – hangsúlyozta.

A párizsi ügyész eközben elmondta: a pénteken Marseille-ben őrizetbe vett 29 éves férfi több mint egy évet töltött 2012 vége, 2013 eleje óta Szíriában, és a csomagjában egy zászlót találtak, amelyen egy Szíriában aktívan harcoló, elsősorban külföldi dzsihádistákból álló szélsőséges fegyveres csoport, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) neve olvasható.

A belga határnál, az észak-franciaországi Roubaix-ban lakó Mehdi Nemmouche-nál találtak egy Kalasnyikov gépfegyvert és egy töltényekkel teli revolvert is. Ilyen fegyvereket használt a tettes a brüsszeli támadásban, amelyben meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum egy belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő.

A feltételezett merénylő az elmúlt években öt alkalommal töltött hosszabb-rövidebb időt rablásért francia börtönökben, ahol radikalizálódott. Az ügyész szerint a börtönben a szélsőséges igehirdetésével és azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy kollektív iszlám imára hívta a többieket.

Nemmouche-t akkor vették őrizetbe pénteken, amikor autóbuszon megérkezett Belgiumból Amszterdamon át Marseille-be. Azóta Párizsba szállították, ahol a francia belbiztonsági szolgálat (DGSI) nyomozói hallgatják ki. Emberölés, emberölési kísérlet, valamint terrorcselekménnyel kapcsolatos fegyverszállítás és -birtoklás a gyanú ellene. A férfi már szerepelt a DGSI nyilvántartásában a szíriai felkelőknél tett látogatása miatt.

Őrizetben tartása 96 órán át lehetséges a francia törvények szerint, illetve 144 óráig, ha a nyomozók úgy ítélik meg, hogy terrortámadás közvetlen veszélye áll fenn. A magát hajléktalannak mondó férfi az első 24 óra alatt nem beszélt a nyomozókkal.

A belga ügyészség bejelentette, hogy európai elfogató parancsot adtak ki Nemmouche ellen, és Belgium kérni fogja kiadatását Franciaországtól.

Francia sajtóértesülések szerint a férfit a marseille-i buszpályaudvaron a vámellenőrök egy, a kábítószer-kereskedelem elleni harc keretében elrendelt ellenőrzés során állították elő.

A normandiai látogatáson tartózkodó Francois Hollande francia államfő üdvözölte a rendőrség és azon belül is a vámőrség munkáját, valamint jelezte, hogy a kormány fel fog lépni az olyan emberek ellen, akik a dzsihádban való részvétel miatt utaznak külföldre.

A francia hatóságok becslése szerint mintegy hétszáz francia állampolgár harcol jelenleg Szíriában. A kormány áprilisban intézkedéssorozatot vezetett be, hogy megakadályozza a franciaországi fiatalok toborzását dzsihádista harcokra Szíriába, mert a terrorelhárítási szervek már korábban akkor attól tartottak, hogy miután hazatérnek, terrorcselekményeket hajthatnak végre Franciaországban.

Yonathan Arfi, a franciaországi zsidó intézmények reprezentatív tanácsának (CRIF) alelnöke a letartóztatást követően megkönnyebbülésének és egyben nyugtalanságának adott hangot. Véleménye szerint kezdenek a terrorcselekmények mindennapossá válni a francia társadalomban, és ez "nagyon mélyen nyugtalanítja a franciaországi zsidókat, miután ők a terroristák legfőbb céltáblái".

Zsidó vezetők párhuzamba állították a brüsszeli támadást és Mohamed Merah esetét, aki a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan nem egészen 50 kilométerre lévő Montaubanban 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három diákját és egy tanárát. (MTI)


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
21 éves a Haver Alapítvány
2024. Január 02. / 16:12

21 éves a Haver Alapítvány