Címkék

Zsidó temetők

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 10:46

Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

Az enyhe, tavaszias időjárás lehetővé tette, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával és koordinálásával a tavalyi évhez hasonlóan újra megkezdődjön zsidó temetőink megtisztítása, karbantartása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője tájékoztatása alapján mutatunk be néhány helyszínt, ahol az elmúlt hetekben fontos munkák zajlottak.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 18. / 20:18

Felavatták a kohanita kaput az ipolysági zsidó temetőben

Szakmai konferenciával egybekötött, meghitt ünnepségen avatták fel az ipolysági Homok városrészben lévő zsidó temető kohanita kapuját. Az eseményen az Ipoly menti város történelmét meghatározó zsidóság emlékét elevenítették el – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai portál. A rendezvényen részt vett Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai körzet rabbija is.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 11. / 18:45

Veszprém: Emlékpark lesz a régi zsidó temető

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával a Szél utcai egykori zsidó temetőt emlékparkká alakítják Veszprémben. Olyan hellyé, amely a mindennapokba beépülve a megemlékezés meghitt helyszíne és egyben a pihenés és szemlélődés tere lesz. A sírkertet az 1700-as években Veszprémbe települt zsidó családok nyitották meg és 1882-ig közel 450 elhunyt végső nyughelyévé vált.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 27. / 16:09

Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon

A holokauszt helyi áldozatainak emlékműve olyannyira tönkrement a káli temetőben, hogy az egészet el kellett bontani. A Mazsihisz mintegy 2,6 millió forintból új mártíremlékművet állíttatott, amely a napokban készült el. Szegő Ágnes kutatásainak köszönhetően újabb nevek kerülhettek fel az újonnan elkészült emlékműre.

Oktatás / 2023. Január 24. / 12:05

Online mesterkurzus a magyarországi zsidó temetőkutatás legfrissebb eredményeiről

Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Centropa Alapítvány 2023. január 26-án és 27-én két napos online mesterkurzust tart a magyarországi zsidó temetőkutatás legfrissebb eredményeiről.