Verő Tamás: Dor vador – nemzedékről nemzedékre

2021. Március 26. / 09:22


Verő Tamás: Dor vador – nemzedékről nemzedékre

Ma este beköszönt a sábesz, a teremtést lezáró pihenés napja. A világ megalkotása óta beléptünk az 5781. zsinagógai évbe. Amikor ezen a szombaton elbúcsúzunk a sabesztől azonnal beköszönt Peszah, a szabadság, az elkerülés ünnepe. 3333 évvel ezelőtt történt az egyiptomi rabszolgaságból való megszabadulás.

Az idei pészach főbb dátumai a polgári időszámítás szerint

Az alábbiakban dr. Verő Tamás főrabbi, a Frankel zsinagóga vallási vezetője ünnepi gondolatait olvashatják.

Peszahkor emlékezünk, azért is, mert írva van: Minden nemzedék köteles úgy tekinteni magára mintha ő maga jött volna ki a szolgaság földjéről. Nekünk is éreznünk kell a kemény munkát, a sanyargatást, a 10 csapást, a megmenekülést, a tenger kettéválasztását, a 40 évnyi vándorlást, a manna hullást, a 10 parancsolat átvételét.

Amikor széder este együtt ülünk az asztalnál, olvassuk a hagadát, akkor úgy kell tekintenünk magunkra, mintha a több száz éves kilátástalan nehéz munkavégzés közepette élnénk, és nem látjuk a jövőt, nem látjuk a kiutat.

A 2021-es év is különleges, a mai körülmények között megtartott kovásztalan kenyér ünnepen, pászkával a kezünkben mi sem látjuk a kiutat, nem vagyunk biztosak abban, mi vár ránk, tapasztaljuk, és érezzük környezetünkben, családunkon, hogy a vírus a mi életünket is szorosan támadja, és még nem látjuk a fényt az alagút végén.

Az Egyiptomban élő zsidók is a mélységből érték el a várva-várt megmenekülést, a szabadságot. Mi is biztosak lehetünk benne, hogy elérkezik a nyugalmi időszak, a gyógyulás, a vidámság és öröm ideje. Türelem kell, és kitartás!

Kívánok mindenkinek jó egészséget, a betegeinknek mihamarabbi teljes lelki és testi gyógyulást! Chag Pesach Sameach a mai nemzedékeknek és az utánunk következő korosztályoknak is!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Rumbi ünnep: évzáró bát micvákkal
2024. Június 20. / 16:18

Rumbi ünnep: évzáró bát micvákkal