Holnap este beköszönt elul hónap

2022. Augusztus 26. / 06:07


Holnap este beköszönt elul hónap

Elul a megtérés, a bűnbánat, az irgalom hava, amely az őszi nagyünnepekre való felkészülés jegyében zajlik. Zsinagógáinkban felhangzik majd a sófár hangja, hiszen a hónap elsejétől (idén – a polgári időszámítás szerint –  augusztus 28-tól) egészen a zsidó újévig a szombati napok kivételével minden reggel sófárt fújunk. A zsidó újév (ros hásáná) idén szeptember 25-én, vasárnap este köszönt ránk. Jó hónapot minden hittestvérünknek!

Az elul szó a tudomány szerint akkád eredetű, és az aratást jelentő elulu szóval rokonítható. A hónap nevét a Tanach, a héber Biblia is említi. A hónap végén ünnepeljük a zsidó újévet, ezen kívül – talán annak érdekében, hogy testileg-lelkileg kellőképpen felkészülhessünk az őszi nagyünnepekre – elul havában (ha a szombatok szent napját nem számítjuk) nincsenek ünnepnapok, sem böjtnapok. 

Elul hónap elsejétől minden reggel megfújjuk a sófárt a zsidó újévig (ros hásáná), amely a polgári időszámítás szerint idén szeptember 25-én, vasárnap este köszönt ránk. Ugyancsak elul elsejétől minden reggel és este elmondjuk a 27. zsoltárt (LeDávid, Hásem ori vejisi) egészen hosáná rábáig (amely idén október 16-ra esik). 

Elul havában, de a zsidó újévet megelőző napokon különösen figyeljünk oda rá, hogy áhítatos érzéssel, a vallási előírások minél pontosabb betartásával készüljünk a „félelmetes napokra". Szeptember 18-án, vasárnap hajnaltól (elul 21-től) a reggeli ima előtt szlihot – engesztelő, bűnbocsánatot kérő – imát mondunk a szombati napok kivételével egészen jom kipur napjáig. Idén a jom kipur bejövetele október 4-én, kedden 18 órakor lesz, az ünnep kimenetele: október 5-e, szerda 19 óra 2 perc. 

Hódes Tov! Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: dr. Verő Tamás főrabbi)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek