Tu bisvát – ünnepi kvíz és receptverseny a zsblog oldalon

2022. Január 03. / 23:44


Tu bisvát – ünnepi kvíz és receptverseny a zsblog oldalon

Egyik kevésbé kiemelkedő, ám mégis oly kedves és manapság egyre népszerűbb ünnepünk, héber neve szerint Tu bisvát, svát hónap 15-ike, a fák újéve, amelyet idén január 16-án vasárnap ünnepelünk. A zsblog.hu oldal ünnepi recepteket vár, melyeket 2021. január 13. éjfélig lehet elküldeni az info@zsblog.hu e-mai címre. Ünnepi kívázjátékkal is kedveskedik az oldal ahol január 20-áig bárki tesztelheti tudását a fák új évével kapcsolatban, a játék IDE / KATTINTVA érhető el.

A fák újéve alkalmából hagyományosan 15 féle gyümölcsöt szokás fogyasztani. Inspirálj másokat! Küldd el kedvenc gyümölcsös receptedet! A legjobbak kikerülnek a blogra!! A bejegyzés végén tesztelheted tudásodat!

Mit is érdemes tudni tu bisvátról?

A zsidó vallás négy újévet különböztet meg egymástól egy év alatt. Tu BiSvát a fák újéve. A további újévek: Niszán 1.: Izrael, mint nép születésnapja. Királyok újéve 2. Tisri 1.: Évek Újéve, ember teremtésének évfordulója és 3. Elul 1.: Négylábúak újéve.

E napon semmilyen tiltás vagy kötelezettségünk nincs, mindössze különböző szokások alakultak ki az idő folyamán.

Szokás ezen a napon 15 féle gyümölcsöt fogyasztani, köztük Izrael 7 “különleges növényéből”; Mózes 5. könyvében így szerepel: “Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen. Oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz van;” (Mózes 5. 8:7-8)

Tu bisvát Pont két hónappal Peszách előtt van. Szédert szokás tartani ezért ilyenkor. A 16. századi nagy kabbalista, Arizal úgy tartotta, hogy 10 féle gyümölcsöt kell enni ilyenkor, és 4 pohár bort inni, hogy közelebb kerüljünk a spiritualisztikus tökéletességhez.

Vannak, akik etrogot fogyasztanak ilyenkor (a szukoti csokor egyik növénye).

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek