Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

2024. Február 21. / 11:50


Magyarics Tamás előadása: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 (videó)

A Rubicon Intézet közelmúltban Budapesten megrendezett „Arab-izraeli kapcsolatok és konfliktusok” című, teltházas konferenciáján a jelenleg is zajló közel-keleti események történeti hátteréről hangzottak el előadások. A lenti videóban Magyarics Tamás egyetemi docenst, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének vezetőjét hallgathatják meg. 

Mint a Rubicon történelmi folyóirat hírlevelében olvasható: az arab-izraeli háborúk nemcsak helyi konfliktusok voltak, hanem beágyazódtak a nagyhatalmi vetélkedésekbe is. 

Az Egyesült Államok (amellett, hogy a második világháborút követően elkezdte átvenni a volt gyarmatosító hatalmak – Nagy Britannia és Franciaország – pozícióit a Közel-Keleten) úgy próbált Izrael-barát politikát folytatni, hogy közben nem kívánta elidegeníteni az arab államokat sem, nehogy azok a Szovjetunió felé forduljanak.

Ezt azonban nem sikerült elkerülni: az 1967-es és az 1973-as arab-izraeli összecsapások nemcsak helyi konfliktusok voltak, hanem az amerikai-szovjet vetélkedés fontos epizódjai is. Ezek egyfajta proxyháborúként is felfoghatók, hiszen míg Izraelt az Egyesült Államok, addig az arab államokat a Szovjetunió támogatta.

De mikor gyorsultak fel a szovjet fegyverszállítások az arab államok felé? Miért kiemelkedő esemény a hatnapos háború Izrael történetében? És melyik arab-izraeli konfliktusból lett kis híján világháború?

Fedezzék fel a válaszokat Magyarics Tamás: Arab–izraeli háborúk, 1956, 1967, 1973 című előadásából, amely a Rubicon Intézet tanácskozásán hangzott el.

Forrás: Rubicon Történelem/YouTube

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek