Vargha Tamás: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg

2024. Május 06. / 14:24


Vargha Tamás: a holokauszt soha többé nem ismétlődhet meg

A holokauszt az egész magyar társadalom, az egész világ legnagyobb tragédiája volt, soha többé nem engedhetjük meg, hogy az akkor történtek valaha is megismétlődjenek – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az auschwitzi egykori náci német haláltáborban.

Vargha Tamás az Élet menete nevű nemzetközi megemlékezésre érkezett az auschwitzi emlékhelyre. Az általa vezetett magyar küldöttség, ezen belül 21 holokauszt-túlélő és 500 fiatal délelőtt külön megemlékezést is tartott az Auschwitz I. tábor 18-as számú épülete előtt, ahol a magyar áldozatoknak szentelt kiállítás látható.

„Kegyelettel emlékezünk azokra a zsidó emberekre, akiket származásuk és vallásuk miatt üldöztek és gyilkoltak meg” a második világháború idején – mondta Vargha Tamás, majd így folytatta: „Kegyelettel emlékezünk 6 millió zsidó embertársunkra, emlékezünk 600 ezer magyar honfitársunkra, emlékezünk 2 ezer székesfehérvári zsidó emberre is, akiket elhurcoltak”.

„Soha többé nem engedhetjük meg, hogy az akkor történtek valaha is megismétlődjenek” - hangsúlyozta. A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, hanem az egész magyar társadalom és az egész világ legnagyobb tragédiája volt, „hiszen egy nemzet testéből szakították ki több százezer honfitársunkat” – fogalmazott.

Az áldozatok emlékezete előtti főhajtás után „fel kell egyenesedni, tovább kell menni”, a múlttal való szembenézés után, „alakítanunk kell a jelent, előre kell tekintenünk a jövőbe (...), cselekednünk kell, hogy soha többé az emberiség ne kövesse el ugyanazt a bűnt még egyszer” – jelentette ki az államtitkár.

Fontosnak nevezte a fiatalok részvételét a megemlékezésen, hiszen ők a jövő, ők azok, akik „majd emlékeztetik gyermekeiket és unokáikat, hogy soha többé ilyen ne történjen meg”.

Jelentős üzenetnek nevezte a holokauszt túlélőinek részvételét a megemlékezésen. A túlélők jelenlétükkel „az élet igenlésének, az élet szeretetének üzenetét hordozzák, ez pedig az az út, amely a jövőbe kell, hogy elvezessen” – fogalmazott Vargha Tamás.

Az Élet menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, idén a magyarországi zsidók deportálásának 80. évfordulójához is kötődik.

Hétfő délután a külföldi küldöttségek három kilométeres utat tesznek meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort összekötő útvonalon.

Az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba deportáltak számát hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint - 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek