Novák Katalin a roma holokausztról: „A veszteség közös, a felelősség örök"

2022. Augusztus 02. / 09:45


Novák Katalin a roma holokausztról: „A veszteség közös, a felelősség örök"

A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján minden év augusztus 2-án emlékezünk a vészkorszak roma áldozataira, mert a nácik az auschwitzi haláltáborban 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel több mint háromezer ártatlan cigányt gyilkoltak meg. Novák Katalin köztársasági elnök ma azt írta: „A veszteség közös, a felelősség örök". Mazsihisz-összeállítás.

– Szorosan együttműködünk az Európai Unió tagállamaival a cigányellenesség elleni küzdelemben, nem hunyhatunk szemet a megkülönböztetés felett, amellyel a roma kisebbségnek még napjainkban is szembe kell néznie – idézi a Magyar Távirati Iroda (MTI) azt a sajtónyilatkozatot, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Vera Jourová és Helena Dalli uniós biztos adott ki roma holokauszt emléknapja alkalmából. 

„A roma holokauszt európai emléknapján több százezer roma áldozatára emlékezünk, akiket a náci rezsim gyilkolt meg. Soha sem feledkezhetünk meg róluk" – emelték ki az uniós tisztségviselők.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a bizottság idén ősszel bemutatja a tagállamok roma startégiáinak első uniós szintű értékelését. Ez azt fogja vizsgálni, hogy a tagállamok hogyan lépnek fel a cigányellenesség ellen, és milyen intézkedéseket hoztak a roma kultúra, nyelv és történelem tudatosítása érdekében. 

9519736romaholokauszt.jpgRoma gyerekek Auschwitzban

Az Európai Bizottság 2020 októberében tízéves tervet mutatott be az európai uniós tagországokban élő romák támogatására, ennek középpontjában a romák esélyegyenlősége, társadalmi részvétele és befogadása áll, és emellett továbbra is kulcsterületként kezeli az oktatáshoz, foglalkoztatáshoz, egészségügyi szolgáltatásokhoz és lakhatáshoz való hozzáférésük javítását – zárul az MTI tudósítása.

***

Novák Katalin köztársasági elnök a hivatalos Facebook-oldalán emlékezett meg a vészkorszak cigány mártírjairól, a posztjának címe: Pharrajimos (ez a porajmos, vagyis a roma holokauszt kifejezés lovári nyelvű alakja). Mint írta: „a Roma Holokauszt emléknapja van ma. Ezen a napon azokra a cigány emberekre emlékezünk, akiket az oktalan gyűlölet miatt elveszítettünk. A veszteség közös, a felelősség örök".

***

A hódmezővásárhelyi önkormányzat, a helyi zsidó hitközség, a cigány nemzetiségi önkormányzat és a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Tanács tegnap emlékezett a helyi zsinagóga falán elhelyezett emléktáblánál a roma holokauszt áldozataira – olvasható a Hódpress.hu helyi hírportál tudósításában.

A megemlékezésen Miklós Péter történész, a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója azt mondta: 

„Arra a mintegy tíz-harmincezer közti roma származású magyar állampolgárra emlékezünk, akiket elpusztítottak, kényszermunkatáborba hurcoltak, fizikailag, lelkileg megnyomorítottak s akik kárpótlásával a történelem évtizedekig adós maradt".

A rendezvényen Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester így fogalmazott: „a mai emlékezés is arról szól, hogy soha többé ne fordulhasson elő, hogy etnikai alapon bárkit megkülönböztetnek. Büszke vagyok arra, hogy mi együtt megmutatjuk azt a szeretetet, a szolidaritást, egymás mellett való kiállást, az alapvető európai és keresztény értékek képviseletét, amelybe semmilyen faji, vallási diszkrimináció nem fér bele. Akkor lehetünk büszke magyarok, ha tisztességes emberek is vagyunk".

***

– A cigányellenesség a rasszizmus sajátos formája, a faji felsőbbrendűségen alapuló ideológia, amely változatos és alattomos formákban nyilvánul meg napjainkban is Európa számos részén – hívta fel a figyelmet Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács (ET) főtitkára a roma holokauszt európai emléknapja alkalmából közzétett sajtóközleményében.  

A közleményről beszámoló MTI-cikk azt írja: „Ez a szörnyű esemény központi szerepet játszik a roma holokauszt történetében, amelyben a gyűlölet, a kizsákmányolás és a megbélyegzés mérföldkövek voltak a tömeggyilkossághoz vezető úton. Az emlékezés alapvető fontosságú, ahhoz hogy ilyen bűncselekmények ne ismétlődhessenek meg" – hangsúlyozta a strasbourgi szervezet főtitkára.

Kiemelte: az Európa Tanács továbbra is elkötelezett és aktív a diszkrimináció, a rasszizmus és a cigányellenesség elleni küzdelemben. Idén májusban a szervezet tagállamai elfogadták a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemről szóló ajánlást, amely útmutatást nyújt a tagállami hatóságoknak, hogy miként vezethetnek be átfogó intézkedéseket ellene. 

Mint hangsúlyozta, az ET programok segítségével erősíti a romák történelmének és kultúrájának bevonását az iskolai tananyagokba. Ez fontos ahhoz, hogy az iskolákban a fiatalok számára tényeken alapuló történelmet tanítsanak - emelte ki a horvát politikus. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a roma emberek megkapják azt a tiszteletet és méltóságot, amely mindenkit megillet, most is és a jövőben is" – emelte ki Marija Pejčinović Burić.

* * *

– A főváros vezetése azért dolgozik, hogy Budapesten senkinek ne kelljen félnie bőrszíne, identitása vagy vallása miatt – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kedden a közösségi oldalán az MTI beszámolója szerint. 

Karácsony Gergely kiemelte: ezen a napon azokra a roma honfitársainkra emlékeznek, akiket csupán származásuk miatt elszakítottak otthonaikból és haláltáborokba hurcoltak. Úgy fogalmazott: „sokszínűségünk és összetartásunk" miatt erős város Budapest. Kiállunk azokért, akiket ma is megbélyegeznek, mert csak így lehet megakadályozni, hogy a gyűlölet ismét utat törjön magának – jelentette ki a főpolgármester.

Összeállításunkat folyamatosan frissítjük.

(Címlapkép: Novák Katalin köztársasági elnök hivatalos Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek