Holokauszt megemlékezés Nyíregyházán is

2024. Április 19. / 12:25


Holokauszt megemlékezés Nyíregyházán is

Teltház, közel négyszáz érdeklődő töltötte meg a Nyíregyházi Váci Mihály Városi Művelődési Központ színház termét április 17-én, szerdán este. A helyi Zsidó Hitközség itt tartotta – közösen a várossal – a holokauszt megemlékezést.

Färber György elnök bevezetője után dr. Ulrich Attila alpolgármester hívta fel a figyelmet a nyolcvan évvel ezelőtti eseményekre, majd a vármegyéből elszármazott újságíró, Weisz György emlékezett az elhurcolt, és emiatt soha nem látott hozzátartozóira, többek között nagyszüleire is.

A közönség ezek után egy igazán sokkoló oratórium résztvevője lehetett. Pilinszky János KZ Oratórium című művét vitte színpadra a Debreceni Színjátszó Stúdió Független Színház, Pinczés István, Jászai-díjas rendező irányításával. Az előadás végén a nézők ötperces vastapssal jutalmazták a szereplőket, és Csatlós Tamás kántort, aki az El Malei Rachamim és a Kaddis imákkal zárta az egész estés megemlékezést.

Az előadás után hangzott el, hogy a Színjátszó Stúdiót meghívták a június 8-án kezdődő, portugáliai Balugas városában tartandó Nemzetközi Színjátszó Fesztiválra, ahol a Pilinszky darabot – Krzysztof Penderecki zenéjével – magyar, portugál, és angol nyelven is előadják. A fesztiválon ekkor a Nyíregyházi Zsidó Hitközséget képviselik majd, amelyet Färber György elnök örömmel nyugtázott.

W. Gy.

További fotók az eseményről / IDE kattintva

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Szép és modern kerítést kapott a vilmányi zsidó temető
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Egy állam, két állam?