Gyász: Elhunyt Perczel Anna, az Óvás! Egyesület alapítója

2021. Június 14. / 11:14


Gyász: Elhunyt Perczel Anna, az Óvás! Egyesület alapítója

Elhunyt Perczel Anna építész, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete.

„Alapítónk, Perczel Anna építész-urbanista, tegnap reggeltől nincs velünk. Rendkívüli embert, barátot veszítettünk el vele!” – osztotta meg a gyászhírt a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, hagyományainak és lakóinak megőrzéséért, védelméért alakult Óvás! Egyesület a Facebook-oldalán.

Perczel Annát tavaly tüntették ki a Perika-díjjal. A Pásztor Erika Katalina emlékére alapított szakmai díj olyan alkotóknak jár, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek.

Perczel Anna 1942-ben Párizsban született, építész tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. Élt Algériában, illetve Mozambikban is. Az Óvás! Egyesület – amely a régi pesti zsidónegyed múltjának és épületeinek, örökségének megőrzéséért és védelméért alakult 2004-ben – alapítója és elnöke volt. „Védtelen örökség” című könyve 2007-ben jelent meg, melyben Budapest egyik legrégibb, ugyanakkor egyedüli zsidó-kereskedő negyedét mutatja be, a pesti zsidónegyedet, házról-házra, utcáról-utcára. Az egykor ott élők és dolgozók örökségének megőrzése és védelme különösen fontos volt számára, több mint húsz éven át foglalkozott a zsidónegyed építészeti örökségével. 2009-ben Magyar Zsidó Kultúráért-díjat kapott, 2010-ben pedig Scheiber Sándor-díjat. Tavaly pedig Perika-díjjal is kitüntették, melyet olyan alkotók kapnak, akik több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek az építészet mellett.

A Magyar Zsidó Múzeum egy korábbi kiállításában, mely az Itt lakott Rosenthal címet viselte, ki volt állítva egy mezuza, ami a Kazinczy utca 41–ben, Kővári Dezső kóser mészárszékében volt az egyik ajtón. Az 1914 óta folyamatosan működő kóser húsüzemet 2002–ben bezárták, és az épületet le akarták bontani. Az Óvás! civil egyesület nyomására az épületet végül nem bontották le. Az épületben talált iratok mellett kegyeletből a mezuzát is a Magyar Zsidó Levéltárba szállítottuk 2002 decemberében.

A múlt megtartása nem nosztalgiázást jelent, mert a jövőt csak erre tudjuk igazán értékesen felépíteni.” (Perczel Anna)

Emléke legyen áldott!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek