Elhunyt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere

2022. Március 23. / 21:34


Elhunyt Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere

Életének 84. évében elhunyt Madeleine Albright, az Amerikai Egyesült Államok első női külügyminisztere, aki 60 éves korában tudta meg, hogy szülei eltitkolták előle zsidó származását, s azt is, hogy a holokausztban meggyilkolták három nagyszülőjét és számos közeli rokonát. Halálát – családja bejelentése szerint – rákbetegség okozta. 

Az Egyesült Államok későbbi 64. külügyminisztere 1937-ben Marie Jana Körbelová néven született Prágában diplomatacsaládban. Ennek köszönhette, hogy olvasott és beszélt a csehen és az angolon kívül oroszul, lengyelül és szerbhorvátul, aminek diplomáciai karrierje során nagy hasznát vette.

Egész életében a fasizmus, az önkényuralom, az autokrácia, a zsarnokság és az erőszakkal gyakorolt politikai hatalom elleni harc elkötelezett híve és harcosa volt, aminek többek között az volt a magyarázata, hogy gyermekként kétszer is megtapasztalta: milyen az, amikor egy családnak a politikai rezsim természete miatt kell elhagynia hazáját.

A szülei ugyanis elhagyták Csehszlovákiát az ország német megszállása után. Angliába mentek, ahol Madeleine megélte London terrorbombázását. De a világháború alatt még nem tudta azt, amiről csak évtizedekkel később szerez tudomást: a vészkorszakban otthon maradt családtagjait – köztük négy nagyszülője közül hármat – a nácik gyilkolták meg. A Körbelová család a második világháború háború után visszatér Csehszlovákiába, ám a kommunista hatalomátvétel miatt újra elhagyják az országot.  

Madeleine az Egyesült Államokban kezdett új életet: 20 évesen, 1957-ben lett amerikai állampolgár, majd 60 évesen, 1997-ben lett külügyminiszter a demokrata Bill Clinton elnöksége alatt. Nehéz időszak volt ez, elegendő csak arra utalni: éppen az ő külügyminisztersége idején bombázták NATO-gépek Szerbiát. 2001-ig töltötte be a külügyminiszteri posztot, de nem tűnt el a közvélemény elől: ha úgy gondolta, hogy meg kell szólalnia, akkor meg is szólalt bel- és külpolitikai kérdésekben, sőt, pár évvel ezelőtt, csaknem 80 évesen részt vett Hillary Clinton elnökjelölti kampányában.

Amerikai külügyminiszter volt, de lélekben mindig kelet-közép-európai maradt, hiszen értette és megértette, amit egy világbirodalom első számú vezetői sokszor fel sem fognak: hogy vajon mit is takar az a jelenség, amelyet Bibó István a „kelet-európai kisállamok nyomorúságának" nevezett.

Madeleine Albright tett érte, hogy ez a bizonyos kisállami nyomorúság valamelyest csökkenjen ebben a térségben – hogy azután itt mi történt és mi történik, az már nem őrajta múlt. Ő megtette, amire küldetése szólította.

Legyen neki könnyű a föld!

(Címlapkép: Getty Images)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek