Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

2024. Május 14. / 15:14


Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

„2014-ben egy áprilisi napon azt gondoltam, hogy a cserépfalui zsidóság történetét le kell írni, mert nem élhetünk tudatlanságban. Majd azzal a lendülettel el is gyalogoltam Peti barátommal Mezőkövesdig azon az útvonalon, amelyen 1944 májusában a kövesdi gettóig mentek/vitték a családokat” – írja Tóth Péter, aki immáron a 11. emléksétát tartja, vagyis sétálja le május 19-én.

1944 májusának végén Cserépfaluból és környékéről 931 zsidót vittek a mezőkövesdi gettóba. Június első napjaiban felszámolták a gettót, és a zsidókat a diósgyőri téglagyárba vitték, majd onnan Auschwitzba deportálták. A két cserépi családból ketten élték túl a szörnyűséget.

groszman-lili-emlékséta-2024.jpeg

A szervező, Tóth Péter idén május 19. vasárnap reggel 9 órára invitál mindenkit, hogy Cserépfaluból sétálva emlékezzenek a dél-borsodi zsidóságra. Az esemény programja a következő:

„Felkeressük a temetőt, az egykori zsidók házait, az emlékoszlopot és a falu haladó könyvkiadójának, Cserépfalvi Imrének megújult emlékszobáját. A séta Cserépfaluból az 5 kilométerre lévő bogácsi temetőig tart. Innen 12 óra körül fakultatíve az egykori mezőkövesdi gettóig, a Diófa és a Hársfa utca sarkáig folytatjuk a gyaloglást, ahová 14 órakor érünk.”

Az út során beszámolnak a Gorszmann Lili kutatás eredményeiről.

A rendezvény zárásaként 15 órakor Róth Dezsőné, született Gutlon Borbálára és Abonyi Istvánra emlékezve két botlatókövet is elhelyez a mezőkövesdi főutcán a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike), Mezőkövesd Önkormányzata és Az Élet Igazsága Alapítvány. A botlatókövek elhelyezésének helyszíne: Mezőkövesd, Mátyás király út 121. és Mátyás király út 54/a.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek