Mazsihisz: Elfogadták a 2024-es büdzsét, megvan az új alelnök

2023. December 04. / 12:11


Mazsihisz: Elfogadták a 2024-es büdzsét, megvan az új alelnök

Jelentős események történtek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tegnapi közgyűlésén: élőben jelentkezett be Izraelből Gideon Sza'ár miniszter; elfogadták a szervezet jövő évi költségvetését; dr. Nógrádi Pétert választották a Mazsihisz új alelnökévé; a Szövetség tagja lett a Nagykállói Zsidó Hitközség.

Dr. Frölich Róbert országos főrabbi, a Dohány utcai zsinagóga rabbijának nyitóimájával kezdődött a Mazsihisz legfőbb döntéshozó testületének, a közgyűlésnek a tegnapi ülése, ahol a küldöttek egyperces néma felállással emlékeztek meg október 7-e áldozatairól. 

Gideon Sza'ár: A barbárokat csak az öldöklés vezérli

A közgyűlésen élő videókapcsolatban lehetett kérdéseket feltenni Gideon Sza'ár izraeli miniszternek, aki többek között elmondta: Izraelnek a gázai övezet északi és déli határával szomszédos területeiről mintegy 200 ezer állampolgár kényszerült elhagyni otthonát, róluk az állam gondoskodik átmeneti szálláshelyeken, mint a kormánytag fogalmazott: ezek az emberek tragikus módon földönfutók lettek a saját hazájukban. Egyelőre nem lehet felmérni, hogy az állam gazdasági erőforrásaiból mennyi költséget jelent, ami október 7-e óta történt, de a miniszter közölte: „győzni fogunk!”. 

gid_kgyűlés.jpgGideon Sza'ár miniszter válaszol a kérdésekre

Mint mondta, ő maga nem jós, hogy meg tudná mondani,  mi történik a háború folyamán, mindenesetre „ha délen biztonságban élhetnek majd az állampolgárok, akkor a fele munkát már elvégeztük”. Hozzátette: minden attól függ, s ez a legfőbb kérdés, hogy kik fogják uralni a gázai övezetet; a Zsidó Állam nem várja el a terroristáktól, hogy szeressék Izraelt, de azt elvárja, hogy hagyják az országot nyugalomban élni. 

Arra a kérdésre, hogy a Zsidó Állam polgárai hogyan élik meg, hogy északon és délen is háború dúl, Sza'ár azt mondta: „igyekszünk a lehetőségek szerint normális életet élni, pontosabban úgy teszünk, mintha normális állapotok uralkodnának az országban”.  

A kérdésre, miszerint a diaszpóra zsidósága miben tud segíteni Izraelnek, a miniszter kifejtette: „leginkább azzal, hogy mindenkinek elmagyarázzák: a fanatikus terroristák életkorra és nemre való tekintettel gyűlölnek minden zsidót, az összes zsidó életére törnek, de nemcsak Izraelben, hanem félő, hogy Európában is”. Ezeket az embereket a barbarizmus és a gyűlölet vezérli, ezért a diaszpórában mindenkinek el kell magyarázni, hogy az ISIS fenyegetést jelent Európára is, hiszen ezeket a barbárokat csupán az öldöklés érdekli, és az, hogy kiírtsák a zsidókat és a keresztényeket. Sza'árnak az a véleménye, hogy nem lehet velük párbeszédet folytatni, hiszen minden történelmi eseményért – a francia forradalomért, a világháborúkért – a zsidókat okolják, és nemcsak az izraeli zsidókat, hanem minden zsidót az egész világon. 

Dr. Grósz Andor elnöki beszámolója

Középen: dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök. Fotó: Gádor GyörgyKözépen: dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök. Fotó: Gádor György

Ezek után dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke számolt be a megválasztása óta eltelt eredményekről. Kifejtette: az új vezetés mérsékelte a Szövetségen belüli feszültségeket, és figyel a rabbikar véleményére; fókuszál az ifjúságra, létrejött az Ifjúsági Osztály, s a fiatalok megszólítására hamarosan létrejön a Kulturális és Ifjúsági Központ; méltatta a Rumbach-zsinagóban tartott szombatfogadásokat, amelyeken rengeteg fiatal vesz részt; erősítették a Mazsihisz egyházi jellegét, a rabbtestület élére elnököt választottak, és hangsúlyosan vesz részt a Szövetség munkájában az országos főrabbi; Gyöngyösre és Nagykállóban rabbit neveztek ki; az elnök munkáját Darvas István főrabbi segíti; Fináli Péter személyében folyamatosan figyelemmel kísérik  a vidéki hitközségek munkáját, problémáit; az elnök számos kormánytaggal találkozott, aminek mérhető pozitív eredménye van, hiszen több milliárdos forrás érkezik a Szeretetkórház és az OR-ZSE beruházásaira. 

gr_kgyűlés.jpgDr. Grósz Andor az elnöki beszámolóját tartja, mellette bal szélen dr. Kunos Péter, jobbra Mester Tamás, jobb szélen dr. Kilián Tibor ügyvéd

Az eredményekről szólva dr. Grósz Andor elmondotta azt is: a Szövetségen belül bizottság alakult a holokauszt jövőre esedékes 80. évfordulójára szervezett események koordinálására és a kormánnyal, valamint különböző szervezetekkel való kapcsolattartásra; a nemzetközi kapcsolatok erősödnek, hiszen szoros kapcsolat alakult ki az Európai Zsidó Kongresszussal, ő maga kétszer találkozott Izrael államfőjével és a Mazsihisz előző vezetéséhez hasonlóan folyamatos kapcsolatban van a Zsidó Világkongresszussal; kiegyensúlyozottabb lett a kapcsolat az EMIH-hel és a MAOIH-al. Az EMIH kapcsán később az elnök megjegyezte: nem baráti, hanem korrekt kapcsolatról van szó, a Mazsihisz vezetése pedig nem hagyja, hogy az EMIH a Mazsihisz territóriumára lépjen. 

Dr. Nógrádi Péter legyőzte Horovitz Tamást

Miután a májusi közgyűlésen szavazategyenlőség (52-52 voks) alakult ki az alelnöki posztra pályázó Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és a májusban a Mazsihisz Vezetőségébe bekerült dr. Nógrádi Péter ügyvéd között, a közgyűlésen titkos szavazással pótválasztást tartottak. 

Nóg_kgyűlés.jpgDr. Nógrádi Péter, a Mazsihisz új alelnöke

Ennek eredménye szerint 89 érvényes szavazatból dr. Nógrádi Péter 48, míg Horovitz Tamás 41 szavazatot kapott, így Mester Tamás, a BZSH elnöke mellett a jövőben dr. Nógrádi Péter fogja ellátni az alelnöki feladatokat. A Vezetőség két leendő tagjáról is szavaztak, de az eredménytelen lett, így a következő közgyűlésen szavaznak erről. 

A 2024-es költségvetés elfogadása

A közgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést, amelyről dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője kifejtette: idén a bevételi oldal hangsúlyos eleme a turisztikai bevétel volt, s ennek köszönhetően forrásokat lehetett átcsoportosítani különböző fejlesztésre, beruházásokra; a Szövetség 15 százalékkal emelte a vidéki hitközségek járadékuttatását; összességében szólva – hangsúlyozta dr. Kunos Péter – „a jövő évi költségvetés sarokszámai a közgyűlés és a Vezetőség által meghatározott elveit tükrözik”. 

A 2024-es költségvetési előterjesztést dr. Grósz Andor azzal egészítette ki, hogy a kormány jövőre valamivel több mint 1 milliárd forintot juttat a soá 80. évfordulójára szervezett eseményekre, ezt a pénzt az állam a Mazsöknek utalja át, amely pályáztatás révén osztja el a támogatást. Hozzátette: nemcsak a fontosabb emléknapokra terjednek ki a Mazsihisz megemléketései, a vezetés ugyanis 2024. január elsejétől december 31-ig tervezi az emlékévet. 

A napirendi ponthoz hozzászólt Gerő Péter, aki üdvözölte, hogy a kultúra támogatása hangsúlyos szerepet kapott a költségvetésben; Tamás Péter azt vetette föl, hogy társult tagsággal rendelkező reformhitközségek – a Szim Salom és a Bét Orim – között nem több mint 30 milliót kellene szétosztani, hanem csak 3-3 milliót, a többit a vidéki hitközségeknek kellene átutalni.

Ennek kapcsán hosszabb vita alakult ki, a Szim Salom alelnöke, Árvai Péter arra kérte a közgyűlést, hogy ne csökkentsék a támogatásukat, hiszen sok emberhez jutnak el, akiknek fontosak a zsidó gyökereik, azaz a tevékenységük révén a magyar zsidóság egésze gazdagodik. Heisler András, a Szövetség volt elnöke sem értett egyet Tamás Péterrel, szerinte történelmi lépés volt a két reformhitközség felvétele, Tamás Péter felvetését pedig megalázónak nevezte, amely nem veszi figyelembe a valóságot, és a valóság az, hogy a Szim Salom és a Bét Orim révén több száz ember imádkozik. Heisler András hozzátette: rendezni kellene azt a kérdést, miszerint ha új zsidó hitközségek alakulnak, akkor ezek támogatására Mazsihisz 80 %-ban, az EMIH 12 százalékban, a MAOIH 8 %-ban száll be, az elmúlt 2-3 évben ugyanis csak a Mazsihisz adott támogatást, a másik két felekezet nem. 

szav_kgyűlés.jpgA küldöttek szavaznak

Tamás Péter 3-3 milliós módosító javaslatát a küldöttek leszavazták, megszavazták viszont dr. Kunos Péter azon kompromisszumos felvetését, hogy a két reformegyház jövőre is annyit kapjon, mint amennyit tavaly állapítottak meg, azaz 15-15 millió forintot, az így felszabdult pár millió forintot pedig tartalékalapba helyezték. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke erre bejelentette: a győri hitközség járadékjuttatásából 1,5 milliót felajánl a két reformhitközségnek. 

Teljesült az utolsó kívánság

Újra napirendre került a Nagykállói Zsidó Hitközségnek a Mazsihiszbe való felvétele, ami a múltkori közgyűlésen nem kapott támogatást. Most azonban elsöprő többséggel – 72 igen, 2 nem, 2 tartózkodás – beválasztották a Szövetségbe Nagykállót. 

bla_kgyűlés.jpgBlajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség vezetője

Az ottani hitközség vezetője, Blajer Gábor ezt hálásan köszönte meg, hiszen mint korábban kifejtette: néhai édesanyja utolsó kívánsága teljesül azzal, ha Nagykállóban zsidó hitközség alakul a Mazsihisz berkein belül.

A záróimát Szerdócz Ervin rabbi mondta el. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Ritka régészeti lelet került elő Jeruzsálemben
Mazsihisz hírek
September 11 – October 7
2024. Január 26. / 11:12

September 11 – October 7