Neves külföldi és magyar zsidó kántorok az idei Bartók Tavasz programjában

2024. Február 02. / 12:42


Neves külföldi és magyar zsidó kántorok az idei Bartók Tavasz programjában

– Díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi premierek és ősbemutatók színesítik a negyedik Bartók Tavasz programját – emelte ki sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Az Énekek éneke című program keretében a zsidó kántorművészet kimagasló művelői lépnek a budapesti közönség elé, köztük Zucker Immánuel, Rudas Dániel  és Raáb Gábor.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek összművészeti eseménysorozat Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult. A fesztiválprogram minden évben bepillantást enged a zeneszerző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag az ő kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajon keresztül. A fesztivál a Müpa szervezésében valósul meg.

A negyedik Bartók Tavaszt április 5-14. között rendezik meg Budapesten. Szomolányi Janina, a Bartók Tavasz operatív igazgatója a programról szólva kiemelte: a kortárs komolyzenétől a világzenén, a dzsesszen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig a saját műfajukban kiemelkedő alkotókat hívtak el idén is a világ számos országából a fesztiválra.

Az Énekek éneke című programra a zsidó liturgiában meghatározó kántorművészet olyan szereplői érkeznek a Müpába, mint Avraham Kirshenbaum, a Bethlen téri zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel vagy az amerikai Nissim Saal, míg a fiatalabb generációt Chaim Stern, Rudas Dániel és Raáb Gábor képviseli.

Az MTI híre alapján

Címlapkép: Müpa/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek