Amit az EMKE cigánya zenélt – Az öröm és bánat legszebb dalai a Rumbacban

2023. December 18. / 19:27


Amit az EMKE cigánya zenélt – Az öröm és bánat legszebb dalai a Rumbacban

A kávéházak egykorvolt varázslatos zenei világa elevenedik meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2024. január 4-én, csütörtökön este 7 órakor. A műsor – amelynek zenei vezetője Cséki Kálmán és Móser Ádám, moderátora és mesélője pedig Bősze Ádám lesz – az egykori budapesti zenés kávéházak világába repíti vissza a közönséget olyan népszerű művészek tolmácsolásában, mint Micheller Myrtill, Kamarás Iván, Cséki Kálmán, Duka László, Duka Tibor, Babindák István, Lakatos Pecek András és Pintér Tibor. Jegyárak: 8900 forint.

Nagyszüleink még pontosan tudták, hogyan kell húzatni a cigánnyal. A szomorúság, öröm, szerelem dalai csendültek fel ilyenkor, amit egymásnak énekeltek lakodalmakon, családi ünnepen, kávéházban vagy a kedves ablakánál reménykedve. Roma és zsidó muzsikusok együtt játszottak és tanulták egymás népdalait, majd a kávéházi közönség kérésre népszerű dallamokat az operettekből, filmekből. Ezt a sajátos világot idézzük meg a művészekkel úgy, hogy az egykor és a most, a hagyomány és a változás, a dédszülők és az unokák találkozzanak a dalokon a keresztül. Mulattatni és mulatni fogunk, ahogy csak egy úr tudott, és szeretni, ahogy csak egy jidise máme.

Jegyvásárlás a képre kattintvaJegyvásárlás a képre kattintva

A magyar fővárosban több mint száz évvel ezelőtt némi túlzással szinte minden sarkon működött egy-egy kávéház, s számos helyen élőzene szórakoztatta a közönséget. A Rumbach zsinagógában megvalósuló különleges produkció az egykori zenés kávéházak cigány muzsikusainak a világába repít vissza minket családi emlékeken keresztül.

A fellépők mintegy negyven év – az 1910-es évek és az 1950-es évek közötti évtizedek – legnépszerűbb dalait adják elő, igaz, nem az eredeti formájukban; az előadás érdekessége az lesz, hogy a produkció azoknak a fiatal zenészeknek a zenei ízlésvilágát tükrözi, akik világszerte foglalkoztatott művészek a komolyzenei és a jazz műfajban. Mivel annak idején a cigány és zsidó muzsikusok mind vidéken, mind a nagyvárosokban együtt dolgoztak, az ő zenei párbeszédüket is felvillantja az előadás.

Hangszerelés és zenei szerkesztő: Cséki Kálmán.
Zenészek: Cséki Kálmán – zongora, Duka László – hegedű, Duka Tibor – nagybőgő, Babindák István – klarinét, Pintér Tibor – gitár, Lakatos Pecek András – dob.
Ének: Micheller Myrtill, Kamarás Iván.
A zsidó zenei blokk összeállítója: Móser Ádám.
Az est moderátora és mesélője: Bősze Ádám.

Az előadás támogatója az Erzsébetvárosi Önkormányzat.
Jegyárak: 8900 forint.
Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Az előadás időtartama 100 perc (egy szünettel)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek