Agyagtól lélekig – Thury Levente emlékkiállítása a Műcsarnokban

2021. December 02. / 13:33


Agyagtól lélekig – Thury Levente emlékkiállítása a Műcsarnokban

A 2007-ben elhunyt Thury Levente szobrászművész, keramikus tiszteletére rendez Agyagtól lélekig címmel emlékkiállítást szerdától a Műcsarnok.

A 16. században a prágai gettóban Júda Lőw rabbi a legenda szerint egy hatalmas Gólemet alkotott, hogy megvédje népét. Különféle történetek keringenek arról, mi történt az után, hogy az immár lélekkel is bíró agyagbábu beteljesítette küldetését, de ezek mindegyikében közös, hogy a teremtmény fellázadt alkotója ellen, aki csak csellel tudta megsemmisíteni. Ennek a rabbinak egyik leszármazottja a családi hagyomány szerint Thury Levente, az 1941-ben Budapesten született szobrász és keramikus, aki továbbvitte a családi tradíciót és életműve jelentős részében gólemeket alkotott – idézi fel a Műcsarnok által eljuttatott közlemény.

Mint kiemelik, Thury Levente munkásságában kezdettől fogva végigkövethető a gólemalkotás vágya, már a családi hagyomány megismerése előtt is emberalakokkal, arcokkal, szemekkel díszítette kerámiáit. Az Iparművészeti Főiskola elvégzése (1965) után készült funkcionális tárgyain, edényein tűnnek fel először arcok és apró emberi figurák. A Panelházak panelkái (1978) sorozat mázas kerámiáinak emberkéi esztétikumot és derűt kölcsönöznek minden olyan helyszínnek, ahol feltűnnek – áll a közleményben.

A nyolcvanas évektől a funkcionális kerámiát hátrahagyva a gólem mítosz került Thury Levente munkásságának és gondolkodásának középpontjába, ekkortól nevezte magát gólemkészítőnek. A prágai zsidó hagyomány nyomán az emberalakoknak mindig valamiféle lelkiséget kölcsönzött, ezzel fejezte ki mindazt, amit számára az agyagból való teremtés misztikuma és a lélekátadás gesztusa jelentett.

Thury kezdetben egészen apró gólemeket készített. Később ezek egyre növekedtek, végül emberméretűvé váltak, több művét „életre is keltette” a beléjük épített mechanika révén. A kinetikus szobrok így az élet jeleit, a dinamikát is képesek voltak felmutatni – emlékeztet a Műcsarnok.

„Az emberméretű gólemek, miután teljesítették küldetésüket, a készítő keze alatt darabokra hullottak, széttöredeztek. Mondhatjuk, hogy Thury gólem-elemei a hozzájuk mellékelt szövegekkel együtt válnak egésszé. (...) A szobortöredékeket különféle textíliákkal, talált tárgyakkal, pénzérmékkel egészítette ki, hangsúlyozva azok életszerűségét. A ruhadarabok önálló, emberszerű lényekké teszik a gólemeket, így azok töredékességükben teljesednek ki, kelnek életre. Az irodalmi idézetekkel, textustöredékekkel pedig beszélő, gondolkodó lényekké válnak” – áll a tárlat ajánlójában.

A Fazakas Réka által rendezett emlékkiállítás 2022. január 16-ig látogatható a Műcsarnokban. (MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek