Semjén Zsolt: A kormány nem támogatja az örökjáradék újrafelosztását

2024. Március 16. / 18:45


Semjén Zsolt: A kormány nem támogatja az örökjáradék újrafelosztását

A Mazsihisz által tervezett fejlesztések szempontjából lényeges megbeszélést folytatott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnél Maram Stern, a Zsidó Világkongresszus (WJC) ügyvezető alelnöke, dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője.

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) ügyvezető alelnöke, Maram Stern a napokban Magyarországon tett hivatalos látogatása során megbeszéléseket folytatott Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel, Sztáray Péter biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkárral, Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral. 

Nogr_Stern_Grosz.jpgTalálkozó a Mazsihisz székházában. Jobbról balra: Maram Stern, a WJC ügyvezető alelnöke, dr. Frölich Róbert országos főrabbi, dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök és dr. Nógrádi Péter Mazsihisz-alelnök


Ellátogatott a Mazsihisz székházába, szerdán pedig fogadta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter. 

20240313DSC_3574.jpg

Ez utóbbi találkozón részt vett dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, Büchler András, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a WJC közösségi ügyekért felelős vezetője. 

A megbeszélésen Maram Stern megköszönte a kormánynak a magyar zsidó közösségnek nyújtott eddigi és jövőbeni támogatását, különös tekintettel a Szeretetkórházban folyó beruházásra és az OR-ZSE főépületének tervezett felújítására. Az ügyvezető alelnök és a Mazsihisz-elnök azt mondta: Közép-Kelet Európa egyetlen zsidó kórházáról van szó, amelynek fejlesztése kulcsfontosságú a magyar zsidó közösség számára. A találkozón szóba került az örökjáradék ügye, amely az érintett zsidó felekezetek között konfliktust okozott amiatt, mert az EMIH korábban az örökjáradék újratárgyalását indítványozta. Semjén Zsolt a megbeszélésen leszögezte: a kormány álláspontja szerint az örökjáradék felosztásáról rendelkező határozat megfelelő, ezért a kabinet nem látja indokoltnak a módosítását. 

A miniszterelnök-helyettessel folytatott egyeztetés során elhangzott, hogy az idén esedékes magyar EU-elnökség alatt a kormány együttműködik a WJC-vel és a Mazsihisszel különböző, a zsidóságot érintő döntésekben.

(A címlapképen balról jobbra: Maram Stern, dr. Grósz Andor, Semjén Zsolt)

A WJC tájékoztatása szerint Maram Stern budapesti látogatásának fő célja az volt, hogy egyeztessen a magyar kormánnyal Magyarország európai uniós elnökségéről, amely idén július 1-én kezdődik és december 31-ig tart. A WJC több együttműködési lehetőséget felvázolt az érintett kormánytagoknak, akik ezeket pozitívan értékelték.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek