Riasztóan növekszik a zsidók elleni fenyegetések száma Európában

2024. Június 10. / 09:44


Riasztóan növekszik a zsidók elleni fenyegetések száma Európában

– Egyéb tényezők mellett a széles körben elterjedt rasszizmus és a migrációval összefüggő kihívások veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét Európában – írta az Európai Unió (EU) bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) az éves jelentésében.

Az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége  figyelmeztet a növekvő antiszemitizmusra, kiemelve, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet által október 7-én Izrael területén elkövetett terrortámadás, majd Izrael katonai válasza a Gázai övezetben a „zsidók elleni fenyegetések és erőszak riasztó növekedését váltotta ki az Európai Unióban".   

„Az antiszemita gyűlölet és erőszak növekedése rémisztő emlékeket idézett elő az egész kontinensen" – hívták fel a figyelmet.    

Az uniós ügynökség szerint az EU-ban egyre növekvő intolerancia számos társadalmi csoportot, köztük a muszlimokat, az afrikai származásúakat, a romákat és a migránsokat is érinti. Kiemelték:

– Az online platformokon terjesztett félrevezető információk csak súlyosbították a rasszista és megosztó hozzáállást a lakosság körében.    

Hangsúlyozták: a tagállami kormányoknak határozottan fel kell lépniük a rasszizmus és az ahhoz kapcsolódó intolerancia minden formája ellen, valamint biztonságosabb online teret kell szavatolniuk mindenki számára, és fel kell lépniük az online térben terjesztett gyűlölet ellen.

Az MTI híre alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek