Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

2024. Május 06. / 15:39


Ilyen antiszemita tendenciával megszűnhet a biztonságosnak hitt zsidó életforma?

A második világháború óta nem látott ütemben növekszik az antiszemita incidensek száma szerte a világon. Ha ez a tendencia folytatódik, esetleg továbbra is ilyen ütemben romlik, akkor a zsidók eddigi viszonylagos biztonsága és szabadsága sajnos a múlté lesz. Ez a summázata a Tel Aviv Egyetem friss kutatási eredményének, amelyet a Deutsche Welle (DW) ismertetett.

A Tel Aviv Egyetem európai zsidóságot kutató csoportja és  az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League – ADL) tegnap közzétett jelentése szerint a II. világháború óta  nem volt ekkora mértékű az antiszemitizmus a világban, ráadásul az antiszemita incidensek tendenciája meredeken emelkedő képet mutat.

Habár sokan azt feltételezik, hogy a Hamász múlt október 7-i terrortámadása okozta a zsidóellenesség növekedését, a kutatók megállapították: már október hetedike előtt is mérhető volt az antiszemitizmus emelkedése. A múlt év első kilenc hónapjában nőtt az antiszemita incidensek száma 2022-höz képest, azaz a zsidók felé megnyilvánuló gyűlölethullámot nem lehet egyszerűen csak a Hamász támadására adott gázai offenzívával magyarázni.

Németországban 2023 január és szeptember között 1365 antiszemita incidens történt, ez a szám október hetedike és 2023 decembere között 2249 volt. Az Egyesült Államokban 2023 januárja és szeptembere között körülbelül 3500 antiszemita incidenst jelentettek, míg az év utolsó három hónapjában csaknem 4 ezret.

A jelentés készítői hangsúlyozzák: ha ez a helyzet továbbra is fennáll vagy tovább romlik, akkor a zsidó embereknek lehetetlen lesz normális életet élni szerte a világban. Urija Shavit, az egyetem oktatója szerint a gyakorlatban ez sajnos azt fogja jelenteni, hogy meg kell fontolni  a Dávid-csillag viselését, zsinagógák, iskolák, zsidó közösségi intézmények látogatását vagy a héber nyelv nyilvános használatát. 

Forrás: Deutsche Welle

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közélet
Erősödő antiszemitizmus Olaszországban is
Zsidó világ
March of the Living on Mother’s Day in Hungary