Rowling antiszemitizmusáról árulkodnak a Harry Potter-univerzum koboldjai?

2022. Január 05. / 13:43


Rowling antiszemitizmusáról árulkodnak a Harry Potter-univerzum koboldjai?

A Harry Potter-sorozat írónőjét, K. Rowlingot antiszemitizmussal vádolta meg Jon Stewart amerikai médiaszemélyiség, mert szerinte a történet egyik helyszínén, a Gringotts Bankban dolgozó koboldokról a zsidókat kifigurázó antiszemita ábrázolásokra lehet asszociálni. Nem ő az első, aki erre jutott.


A legendás amerikai Daily Show 1999-2015 közti házigazdája, a műsortól való visszavonulása óta is számos fontos témában megnyilvánuló Jon Stewart podkesztje, a The Problem with Jon Stewart legújabb epizódjában a Harry Potter-sorozat tavaly transzfóbiával vádolt, az év végi Visszatérés Roxfortba című különkiadásból épp ezért kimaradt írónőjét, J. K. Rowlingot antiszemitizmussal vádolta meg, hiszen az események egyik helyszínéül szolgáló Gringotts Bank dolgozói, a koboldok szerinte egyértelműen a zsidókat helyezik a célkeresztbe – írja mai cikkében a 24.hu hírportál.

Stewart arra is rámutatott, hogy a lények feltűnően hasonlítanak az antiszemita irodalom 1903-ban megjelent egyik talpköve, a szatirikus írásokból, illetve más fiktív szövegekből összeállított Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című munka illusztrációira.

A 24.hu cikke teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepi gasztronómia
Ünnepi fogások pészachra Fűszeres Esztertől
Kultúra
Örkény 110: „Nézzünk bizakodva a jövőbe"

Kommentek