Jeruzsálem: A bíróság a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött

2022. Május 23. / 13:36


Jeruzsálem: A bíróság a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött

A jeruzsálemi bíróság tegnapi jóváhagyása szerint a zsidóknak ezentúl jogilag megengedett, hogy a Templom-hegyen elmondják a Smá Izraelt és meghajoljanak az ima közben. Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a hatóságok beavatkozása nélkül. 

A jeruzsálemi magisztrátusi bíróság vasárnap úgy döntött, hogy a zsidók mostantól elmondhatják a Smá imát és leborulhatnak a Templom-hegyen. A döntés a Honenu jogvédő csoport fellebbezését követően született, amit három fiatal zsidó letartóztatása ellen nyújtottak be, akiket a helyszínen való imádkozás miatt vettek őrizetbe – írja az I24News cikkére hivatkozva a Hetek.

Az említett három zsidó fiatal 15 napos távoltartási végzést kapott, viszont a bíró megerősítette azt, hogy nincs semmilyen jogalapja a vallásos zsidókra vonatkozó különböző rendőrségi korlátozásoknak a Templom-hegyen. A bíró azt mondta: elutasít minden olyan korlátozást, ami a vallásos zsidókat éri a Templom-hegyen való tartózkodásuk alatt. 

Tom Nisani, a Beyadenu for Temple Mount igazgatója így reagált a jeruzsálemi bíróság ítéletére: „Mindig is azt mondtuk: nem létezik olyan törvény, amely megtiltaná a zsidóknak, hogy imádkozzanak, elmondják a Smá Izraelt és más dolgokat a Templom-hegyen". 

Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a rendőrség vagy a Wakf beavatkozása nélkül. Az egyik személyt végül eltávolították a Templom-hegy területéről, valószínűleg túl közel volt a mecsethez.

Az I24News cikke itt, a Hetek írása pedig itt olvasható.

(Címlapkép: Ahmad Garabli/AFP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek