Ferenc pápa a holokauszt áldozataira emlékezett Pozsonyban

2021. Szeptember 13. / 22:17


Ferenc pápa a holokauszt áldozataira emlékezett Pozsonyban

– Nem szabad hagyni, hogy az emlékezés helyét a felejtés vegye át – jelentette ki ma Ferenc pápa a pozsonyi holokauszt-emlékműnél tett, tisztelgő látogatásakor. A szlovák fővárosban a katolikus egyházfő a helyi zsidó közösség képviselőivel is találkozott, akik történelmi pillanatnak, a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezték a pápa jelenlétét a holokauszt-emlékműnél.


A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Ferenc pápa az óvárosi Halpiac téren, az egykori zsinagóga helyén lévő emlékműnél tartott találkozón azt hangsúlyozta: 

a hit nem jelenthet olyan magasabb elvet, amely a diszkrimináció és az elnyomás indoklására szolgál.

Beszédében a katolikus egyházfő a találkozó helyszínére utalva rámutatott: egykoron egymás mellett állt a zsinagóga és a katolikus templom, ami jelképezte a két vallás békés egymás mellett élését. Hozzátette: a helyszín ugyanakkor a szlovák történelem egy sötét korszakának is jelképe, amikor zsidóellenes rendelkezések nemcsak jogtiprásokhoz vezettek, hanem több mint százezer szlovákiai zsidó deportálásához és halálához is. 

Az egyházfő óva intett a történelem megismétlődésétől, s attól is, hogy a múlt feledésbe merüljön, s helyét a felejtés és a tudatlanság vegye át.

A találkozón a szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségének (ÚZZNO) elnöke, Richard Duda történelmi pillanatnak és a zsidó közösség szempontjából áttörésnek nevezte Ferenc pápa jelenlétét a pozsonyi holokauszt-emlékműnél. 

A szlovák hírügynökség jelentése szerint Duda a keresztények és a zsidók közti együttműködést szorgalmazva azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a zsidó-keresztény kapcsolatok fejlesztésének legfontosabb igazodási pontja az állandó kommunikáció kell legyen, mert csak azáltal válik elérhetővé a tartós közeledés és a békés együttélés.

Ferenc pápa kedden az ország keleti részébe – Eperjesre és Kassára – látogat.

(MTI)

(Címlapkép: Ferenc pápa és Richard Duda közös gyertyagyújtása a pozsonyi holokauszt-emlékműnél. Fotó: CNS/Vatican Media)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek