Címkék

Zsidó temetők

Közélet / 2024. Július 15. / 16:28

A felsőgallai zsidó temetőt felvették a Tatabányai Értéktárba

– A Szenes Hanna Magyar-Izraeli Baráti Egyesület és a Tatabányai Múzeum Barátok Köre Egyesület kezdeményezésére a Tatabányai Értéktár lajstromába került a tatabányai-felsőgallai zsidó temető és holokauszt emlékpark. A döntés – szimbolikus módon – a magyar holokauszt 80. évfordulójához kapcsolódva született.

Mazsihisz hírek / 2024. Július 03. / 10:41

Megszépült a gádorosi és a szentesi zsidó temető

– Befejeződött a Békés vármegyei Gádoros és a Csongrád-Csanád vármegyei Szentes zsidó temetőjének sérült, ledőlt vagy megdőlt sírköveinek helyreállítása, a csaknem másfél millió forintba kerülő munkálatokat a Mazsihisz finanszírozta – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője.

Zsidó világ / 2024. Július 01. / 10:57

Felújításra szorul a herendi porcelángyárosok védett síremléke

– A Goldberger Alapítvány felkérésére a Mazsihisz finanszírozásában elkészült szakértői anyag a ma még álló három unikális kerámia fejkő restaurálásának sürgős megkezdését hangsúlyozza – olvasható Kerti Katalin alapítványi elnök tájékoztatójában, amely a tatai zsidó temetőben lévő síremlékek védetté nyilvánítását szorgalmazta.

Zsidó világ / 2024. Június 24. / 12:45

Védetté nyilvánították a tatai zsidó temető három síremlékét

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsága a Nemzeti Sírkert részévé, így védetté nyilvánította dr. Kempfner József, Fischer Mózes Áron és Farkasházi Fischer Dezső síremlékét a tatai zsidó temetőben – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője. A kezdeményezés Kerti Katalin volt tatai polgármester, a Goldberger Alapítvány vezetőjének érdeme.

Zsidó világ / 2024. Május 10. / 15:12

A zsidó temetők megóvása – Küldetésben a Külkereskedelmi Technikum tanulói

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Külkereskedelmi Technikumnak egyik kiemelkedő projektje a zsidó temetők és sírhelyek rendbetétele. A program különlegessége, hogy az intézmény és a BZSH Dávid Király Kollégium tanulói végzik el a munkálatokat.

Zsidó világ / 2024. Május 02. / 16:40

Mazsihisz podcast: Sírkertek megmentése

Magyarországon nagyjából 1600 temető tartozik a Mazsihiszhez. Mivel a holokauszt elsősorban a vidéki zsidóságot sújtotta, ezért ott a legtöbb elhagyott, megmentésre váró sírkert. Hatalmas feladat, amire elég kevés pénz jut. Egy példa; ha egy ledőlt sírkövet vissza kell állítani, mai áron már ez több mint 12 ezer forintba kerül, és akkor még szó sincs restaurálásáról, netán a vésett szövegek javításáról.