Címkék

tudomány

Kultúra / 2023. Január 27. / 13:20

A hét műtárgya: A pesti gettó térképe

– A pesti gettó néhány hónapos fennállása, novembertől januárig, lehetővé tette, hogy viszonylag tartós életmódra kelljen berendezkedni, „intézményeket” teremtett, de volt esélye lakóinak, hogy élve, önszántukból távozhassanak egyszer innen, a gettó élete jórészt egybeesett Budapest ostromának napjaival – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja.

Izrael / 2023. Január 26. / 14:35

Arany fokozatú elismerés vízben oldódó műanyagért egy izraeli cégnek

A „Jobb életet mindenkinek" („Better Life for All") elnevezésű, az LG Electronic cég által indított kezdeményezésen a négy győztes közé jutott, és 200 ezer dollárral járó, arany fokozatú elismerésben részesült az izraeli SOLUTUM cég az általa kifejlesztett, újfajta műanyagért, amely környezeti hőmérsékleten képes vízben oldódni, majd biológiailag lebomlani. Az új műanyag óriási távlatokat nyit a természet megóvásárt folytatott harcban.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 24. / 18:08

Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

A Tel-avivi Egyetem tudósai olyan rendkívül érzékeny szagérzékelőt alkottak, amelyet egy kisméretű, négykerekű robothoz csatlakoztattak. Így a szerkezet távolról és önállóan képes megközelíteni azokat a területeket – ilyen például egy zsúfolt reptér vagy egy tömegrendezvény helyszíne –, ahol a „robot-orr" azonosíthatja a drog vagy robbanószer jelenlétére utaló szagokat. Az eszköz egészségügyi diagnosztikában is használható lehet.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 16. / 19:18

Jelen időben a jövő: Egy robot írta egy amerikai rabbi dróséját

Egy New York-i zsidó közösség előtt meglepő prédikációt tartott pár hete Josh Franklin rabbi, aki előre bevallotta: a Vájigás hetiszakaszról szóló drósét nem ő írta. Majd azt kérte a hívektől, találják ki, hogy ki lehet a szerző. Senki sem jött rá, hogy a beszédet nem ember, hanem egy ChatGPT, vagyis egy olyan robot (chatbot) írta, amelyet az OpenAI nevű, mesterséges intelligenciát kutató laboratórium fejlesztett ki.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 12:33

Mikor lesz meg magyarul a Misna, a Szóbeli Tan teljes szövege?

Mint beszámoltunk róla, a 2B Galériában ma nyílik meg Uri Asaf kiállítása, amelynek képei a csaknem kétezer éve összeállított Misnához, azaz a Szóbeli Tan írott szövegéhez kapcsolódnak. Cikkünkben szót ejtünk az Uri Asaf által eddig lefordított részekről, amelyek a Szombatban jelentek meg, s felhívjuk a figyelmet a teljes mű magyarra fordításának szükségességére.

Tudomány / 2023. Január 11. / 19:17

Novák Attila előadása a Bar Ilan Egyetem Magyarország Fórumán

A holokauszt-kutatás jelenlegi magyarországi helyzetéről tartott előadást az izraeli Bar Ilan Egyetemen frissen megalakult Magyarország Fórum első ülésén Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet munkatársa. A fórum az Arnold and Leone Finkler Institute of Holocaust Research keretében jött létre.

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.

Koronavírus / 2023. Január 10. / 12:40

Izraeli kutatók jó híre a koronavírus elleni új oltóanyagokról

– A Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett omikron adaptált COVID-19 emlékeztető oltóanyag jelentősen csökkentette a kórházi felvételeket az idős betegek körében – írja a Portfolió.hu a Reuters értesülésére hivatkozva. Az izraeli kutatók bejelentése az első bizonyíték ennek az oltásnak a valós hatékonyságára.

Tudomány / 2023. Január 09. / 13:57

A csók új kiadásban Löw Immánueltől – nagy skajach a szegedieknek!

Igazi könyvritkaság látott napvilágot a Szegedi Zsidó Hitközség reprint kiadásában: a hitközség újra megjelentette a város legendás főrabbijának, Löw Immánuelnek A csók című munkáját. A mű 1882-ben nászajándék gyanánt íródott, így annak idején mindössze 30 példány készült belőle. Ebből mára csak három kötet hollétéről tudni – nagy öröm, hogy a munka az olvasók számára már hozzáférhető.

Izrael / 2023. Január 08. / 18:37

Idén elkészül az Izraeli Nemzeti Könyvtár új, lenyűgöző épülete

A polgári időszámítás szerinti új esztendő egyik kiemelkedően fontos izraeli építészeti eseménye az lesz, hogy Jeruzsálemben, a knesszet szomszédságában megnyitja kapuit az Izraeli Nemzeti Könyvtár új épülete. A neves svájci építésziroda, a Herzog & de Meuron által tervezett, 45 ezer négyzetméteres létesítmény külső és belső terei az emberi tudás demokratizálásának legfőbb értékeit fejezik ki.

Zsidó világ / 2023. Január 06. / 11:15

Uri Asaf héber betűi, avagy a magyar Misna kiadásra vár!

Héber betűk a címe annak a kiállításnak, amely Uri Asaf absztrakt képeiből nyílik meg a budapesti 2B Galériában. A tárlat különlegessége, hogy a műveket az a magyar nyelvű szövegrészlet egészíti ki, amelyet Uri Asaf fordított a Misnából, azaz a zsidó szóbeli tanból. Mivel a Misna a zsidó hagyomány alapműve, itt volna az ideje, hogy Uri Asaf munkája kiadóra találjon annak érdelében, hogy a szöveg a jövőben teljes egészében hozzáférhető legyen magyarul.

Oktatás / 2023. Január 04. / 12:08

Jövő héten nyit az OR-ZSE könyvtára

Múlt év végén december 21-ig tartott nyitva az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtára, amely jövő hétfőtől újra látogatható – tájékoztatja az intézmény hallgatóit és minden más könyvtárba járót az egyetem honlapja.