Címkék

tudomány

Tudomány / 2022. Október 03. / 10:41

Családfakutatás: Wigner Jenő nyomában a levéltárban

Nagyon érdekes videót tett közzé Budapest Főváros Levéltára arról, hogy miképpen folyik napjainkban, a digitális adatbázisok korában a családfakutatás. A levéltár a folyamatot Wigner Jenő példáján keresztül mutatja be, aki a pesti Király utcából, egy magyar zsidó kereskedőcsaládból indulva lett a XX. század egyik legjelentősebb fizikusa, s aki 1963-ban kapott Nobel-díjat.

Kultúra / 2022. Szeptember 30. / 13:47

A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit e levéllel tanítványai a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt, kétnyelvű levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Tudomány / 2022. Szeptember 30. / 12:32

Az OR-ZSE oktatójának tanulmánya a legrangosabb magyar oktatási szaklapban

Az Educatio című, negyedévente megjelenő interdiszciplináris szemle legfrissebb száma közölte az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatójának, Zolnay Jánosnak a „Hová tűntek a magyar gyerekek?” Egyházi és vákuumiskolák egy kelet-magyarországi régióban című tanulmányát. Zolnay János az OR-ZSE Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 17:07

Ábrahám és Izsák a modern izraeli költészetben

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervezésében tart előadást dr. Rachel Korazim, az izraeli költészet Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben egyaránt ismert és elismert tanára október 3-án, jövő héten hétfőn fél 6-kor az OR-ZSE Scheiber Sándor utcai főépületében.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 12:36

A qumráni közösség zsidó irányzat volt, nem keresztény és nem is szekta

Sajnálhatja, aki kihagyta a Bét Sálom zsinagóga BS Akadémia elnevezésű előadás-sorozatának tegnapi rendezvényét, hiszen a Holt-tengeri tekercsek kapcsán a qumráni közösségről tartott izgalmas előadást a téma egyik hazai szakértője, dr. Tamási Balázs, az OR-ZSE egyetemi docense. Álláspontja szerint a qumráni közösség nem tekinthető szektának, s nem köthető a kereszténységhez sem, hanem a zsidóságon belül képviselt külön vallási irányzatot.

Kultúra / 2022. Szeptember 23. / 14:04

A hét műtárgya: Újévi jókívánság táviratban

Ez a régi ünnepi távirat, ez a játékos postai üzenet végső soron maga is ima, csak – szemben a hosszú újévi liturgiával – távirati formában íródott: feszesen, összefogottan. Alighanem fogadta Isten és kedve is telt benne. A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár hírlevelét ajánljuk.

Izrael / 2022. Szeptember 20. / 22:47

Izraelben 3300 évvel ezelőtti ópiumhasználat nyomaira bukkantak

Izraelben, és talán az egész világon az eddigi legkorábbi ópiumhasználat nyomaira bukkantak az ország középső részén, a Jehud városnál folytatott ásatásokon izraeli régészek – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A pszichoaktív kábítószer agyagedényekben megtalált maradványai a szakemberek szerint azt bizonyítják, hogy az ópiumkereskedelem jelentős szerepet játszott a korabeli levantei kultúrában.

Tudomány / 2022. Szeptember 20. / 12:50

Fontos konferencia az Akadémián: A magyar kisebbségek 100 éve

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Filozófiai és Történettudományi Osztálya kétnapos tudományos tanácskozást tart az MTA dísztermében szeptember 22-23-án. A konferencián előadást hallhatunk többek között a társadalmi pozíciók 1910-2010 köhzötti átrétegződéséről, az 1918 utáni asszimilációs folyamatokról a Kárpát-medencében. Külön blokkban tárgyalják a két világháború közötti,1920-tól 1938-ig terjedő időszakot.

Izrael / 2022. Szeptember 19. / 20:11

Sértetlen 3300 éves temetkezési barlangot fedeztek fel Izraelben

Izrael földközi-tengeri partjának déli részén, a Palmachim nevű kibuc új parkjának építése közben, szeptember 13-án egy sziklának ütköző munkagép tárta föl a II. Ramszesz idejéből származó, és azóta emberkéz nem bolygatta temetkezési barlangot, amelyről vasárnap számolt be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) – írja a Haarec című újság honlapjára hivatkozva az MTI.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 06. / 08:09

Heisler András: az OR-ZSE új kihívások és fenntartói elvárások előtt áll

A hétfő reggeli ima után ünnepélyes keretek között tartották meg tegnap az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem 2022-23-as tanévének megnyitóját. Beszédet mondtak dr. Balázs Gábor és dr. Biró Tamás rektorhelyettesek, dr. Gábor György professzor, a Doktori Iskola vezetője, valamint Vajda Mihály filozófus. Az egyetemet fenntartó Mazsihisz nevében a megjelentekhez a Szövetség elnöke, Heisler András szólt, akinek beszédét az alábbiakban közöljük.

Kultúra / 2022. Szeptember 02. / 14:49

A hét műtárgya: Hímzés a Siratófal ábrázolásával

– Ez az érdekes, lyuggatott papírra hímzéssel készült kép a Siratófalat ábrázolja, felirata pedig összeköti a helyszínt Salamon templomával – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja A hét műtárgya rovatban. A műtárgy 1905-ben készült.

Tudomány / 2022. Augusztus 27. / 23:20

Ausztria és a soá – időszaki tárlat a Holokauszt Emlékközpontban

Nagy érdeklődés kísérte a „A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a soá" című időszaki kiállítás megnyitóját és az azt követő panel beszélgetést a Holokauszt Emlékközpontban – olvasható a budapesti Páva utcai intézmény Facebook-oldalán. A megnyitó résztvevőit dr. Zima András igazgató és Christian Autengruber, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója köszöntötte, a tárlat október 14-ig tekinthető meg.