Címkék

antiszemitizmus

Mazsihisz hírek / 2024. Április 18. / 11:06

Hogyan védekezhetünk az egyre nagyobb antiszemitizmus ellen?

A Mazsihisz is képviseltette magát a „Hidak építése – Küzdjünk együtt az antiszemitizmus ellen" nevű projekt keretében tartott brüsszeli képzésen. A program célja, hogy az európai zsidó közösségek képviselőit felkészítse az online antiszemitizmussal szembeni hatékony fellépésre és érdekképviseletre. A WJC, a CEJI és a What Matters által szervezett két napos, angol nyelvű tréningről az egyik résztvevőt, Zucker-Kertész Lillát kérdeztük.

Zsidó világ / 2024. Április 05. / 07:00

Izrael külügyminisztere: A szolidaritásunkban rejlik az erőnk

Israel Katz, a Zsidó Állam külügyminisztere levelet írt a diaszpórában élő zsidósághoz, amelyben az október hetedike óta előállt helyzettel, azaz a növekvő antiszemitizmussal kapcsolatban fejti ki álláspontját. Az összefogásra buzdító szöveg magyar fordítását közöljük az alábbiakban.

Izrael / 2024. Február 27. / 16:02

Jeruzsálem: mi motiválja a közösségi platformok antiszemitizmust eltűrő vezetőit?

Megkezdődött ma a Cionista Világszervezet (World Zionist Organization – WZO) nemzetközi nagygyűlése Jeruzsálemben, ahová szerte a világból érkeztek résztvevők, így jelen van a Mazsihisz delegációja is. Izgalmas, de sajnos szomorú beszélgetést hallhattunk délután arról, hogy a közösségi média különböző platformjain mennyire virulens a zsidóság elleni gyűlölködés és Izrael-ellenesség. Hogyan lehetne ezzel szembeszállni?

Közélet / 2024. Február 26. / 16:42

Berlini Filmfesztivál: Az „antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket” dörgő taps fogadta

Izrael németországi nagykövete és német politikusok is elítélték a hétvégén a 74. Berlini Nemzetközi Fesztiválon Izraellel szemben egyoldalúan megfogalmazott bírálatokat. Főként azt hiányolták, hogy a bírálók nem tettek említést a Hamász 2023. október 7-i izraeli terrortámadásairól és nem álltak ki az izraeli túszok hazaengedéséért.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 08. / 14:37

Az EU fokozza az antiszemitizmus és gyűlölet minden formája elleni harcot

– A Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én elkövetett terrortámadása óta „elborzadva tapasztaljuk" az antiszemita és muszlimellenes incidensek számának növekedését Európában – hívta fel a figyelmet Margarítisz Szkínász uniós biztos tegnap Strasbourgban. Szkínász elmondta: a fizikai és az online fenyegetésekkel szemben az Európai Unió (EU) a szakpolitikák teljes spektrumában megerősíti a fellépést.

Zsidó világ / 2024. Február 06. / 12:53

Az antiszemita hullám az egész európai közösséget veszélyezteti

Mint minden rendezvényt az utóbbi négy hónapban, a bécsi közgyűlés témáit is az október 7-i terrortámadás és annak következményei határozták meg. Ariel Muzicant, az EJC elnöke felhívta a figyelmet, hogy a közelgő 2024-es európai választásokon közvetlen veszélyt jelent a szélsőbaloldali és szélsőjobboldali pártok előre törése.

Közélet / 2024. Február 03. / 19:59

Ferenc pápa: az egyház elutasítja az antiszemitizmus minden megnyilvánulását

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy csatlakozik elődeihez, akik már korábban leszögezték, hogy az egyház elutasítja a zsidóellenesség bármilyen megnyilvánulását, „félreérthetetlenül elítélve a zsidók és a zsidósággal szembeni gyűlölet megnyilvánulásait, Istennel szembeni bűnhöz hasonlóan”.

Közélet / 2024. Január 31. / 17:01

Antiszemita felirat a Sorsok Házának szánt létesítmény kerítésén

SZABAD PALESZTINÁT! FREE GAZA! Ez a felirat látható az egykori józsefvárosi pályaudvar kerítésén a Fiumei út és a Salgótarjáni út sarkán. A felirat készítőinek antiszemita indítéka véleményünk szerint kétségtelen, hiszen – mint az közismert – a holokauszt áldozatai emlékére itt tervezik megvalósítani a Sorsok Háza néven ismertté vált múzeumot.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 10:54

Félelmetes, hogy október 7-ét is elérték az idióta összeesküvés-elméletek

Az egyesült államokbeli Indiana Egyetem egész napos tanácskozást szervezett New Yorkban arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket amiatt, mert hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 30. / 09:34

Román miniszterelnök: Az antiszemitizmus különösen veszélyes valóság

Világszerte erősödik az idegengyűlölet, a populizmus és az antiszemitizmus, ez alól Románia sem képez kivételt, ezért is fontos megismertetni a felnövekvő nemzedékekkel a holokauszt borzalmait, azt, hogy milyen következményekkel járhat a szélsőséges ideológiák és pártok térnyerése. Erről a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett tegnapi megemlékezésen beszélt a kormányfő és a szenátus elnöke.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 25. / 14:09

Zéró tolerancia Szlovákiában: Elítéltek egy holokauszttagadót

Szélsőséges bűncselekmények elkövetésében bűnösnek találta Marián M. vádlottat ma a szlovákiai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS). Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a férfi ítélete, a bíróság ugyanis a teljes ítéletet csak holnap tudja kihirdetni. Ennek az az oka, hogy a mai tárgyaláson az indoklás felolvasása igen hosszúra nyúlt: a bíró az ebédszünetig 9 bűncselekményt olvasott fel a vádiratban szereplő 43-ból...

Hírek, lapszemle / 2024. Január 23. / 09:09

Elon Musk: naivitás volt azt hinni, hogy az antiszemitizmus nem éledhet újjá

A holokauszt közeledő nemzetközi emléknapja alkalmából szervezett, az antiszemitizmusról szóló nemzetközi konferencián az X közösségi médiaplatform és a Tesla cég tulajdonosával Ben Shapiro amerikai újságíró beszélgetett.