Zsidó Kulturális Központ lett Barcelona legrégebbi házából

2019. Július 11. / 10:22


Zsidó Kulturális Központ lett Barcelona legrégebbi házából

Barcelona történelmi zsidó negyedében található az a 13. században épült ház, ahol mára pezsgő közösségi teret alakítottak ki lelkes fiatalok, harmincas éveikben járó zsidó és nem zsidó aktivisták.


A Casa Adret a katalán főváros egyik legszebb részén, az El Call nevű zsidónegyedben található, és egyik különlegessége, hogy Barcelona egyik, ha nem a legrégibb középkori épületének tartják a 13. századból. Barcelonában a 9. századtól a 14. századig virágzó zsidó közösség élt, az El Call név is héber eredetű szó: a kifejezés a héber „kahal” (közösség) szóból származik. A Casa Adret a nevét a házat több száz évvel ezelőt tulajdonló Austruch Adret zsidó kereskedőről kapta, aki a zsidókat sújtó intézkedések hatására az épületet kénytelen volt eladni, ő maga pedig kénytelen volt katolizálni. 

57703221_2199950730059862_211377661581197312_n.jpgGyönyörű boltív a spanyol-zsidó középkorból a Casa Adretben

Történelmi múltja mellett a Casa Adret másik különlegessége mára az lett, hogy lelkes fiatalok, harmincas éveikben járó zsidó és nem zsidó aktivisták munkája nyomán újra pezsgő zsidó szellemi, kulturális, gasztronómiai, egyszóval zsidó közösségi tér lett belőle. Találkozási pont, kutatási központ, konferenciaterem, vallási célokat szolgáló helyiség mindazok számára, akiket érdekel a zsidó élet, történelem, hagyomány és kultúra: ez lett mára a középkorból itt maradt, gyönyörűen megújult létesítmény. 

Az intézményt havonta több százan keresik föl, hogy megismerkedjenek azzal a gazdag kínálattal, amely az aktivisták tevékenysége nyomán folyamatosan gyarapodik. Itt kapott helyet a Mozaika nevű non-profit civil szervezet is, amelynek honlapján és nyomtatott kiadványaiban naprakész információkat, verseket, esszéket, fotókat találni zsidó szellemi-kulturális témákról. A Mozaika-projekt nemzerköziségét példázza, hogy egyik alapítója az a Victor Sorensen politológus, aki 1982-ben született Venezuelában norvég apa és mexikói anya gyermekeként. Barcelonában nőtt föl, de Izraelben folytatott tanulmányokat, ahol egy reform zsidó közösség aktív tagja lett. A Mozaika egyik nagyszabású vállalkozása az Erets Catalunya (Erec Katalónia) nevű, 500 oldalas kiadvány volt. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek