Szegedi Tóraékszerek: ilyenek voltak, ilyenek lettek

2021. Május 25. / 13:31


Szegedi Tóraékszerek: ilyenek voltak, ilyenek lettek

A Szegedi Zsidó Hitközség közössége már használatba vette azokat a Tóraékszereket, amelyeknek felújítása tavaly kezdődött el közösségi adományok révén. A munkálatokról Kendrusz Attila rabbijelöltet kérdeztük. Fotóösszeállításunkból kiderül, hogy az ötvösök milyen szép munkát végeztek.


A napokban számoltunk be róla, hogy a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében emlékkonferenciát és kiállítást rendeztek Löw Lipót és öröksége címmel  a neves szegedi rabbi születésének 210. évfordulója és a hitközség fennállásának 240. évfordulója alkalmából. A rendezvényen a résztvevők megcsodálhatták azokat a Tóraékszereket is, amelyeket közadakozásból újítottak fel Kendrusz Attila rabbijelölt, a helyi hitközség vallási vezetője kezdeményezésére.

k2-horz.jpgFelújítás előtt (Fotók: Kendrusz Attila)

Érdeklődésünkre Kendrusz Attila elmondta: tavaly áprilisban vette fel a kapcsolatot két budapesti ötvössel, Boross Györk Andrással és Kormos Tivadarral, akik Szegedre utaztak, s megszemlélték a tárgyakat. Kendrusz Attila ezután indított adománygyűjtést a munkálatokra, amelyek során az ötvösök három pajzsot, két Tóra-koronát és egy jádot újítottak fel. 

össze (1).jpgFelújítás után (Fotók és címlapkép: Schwajda Gergő)

A Tóra-koronák közül azt vették használatba, amely 1902-1903-ban készült a zsinagóga avatására, míg a régebbit – amely 1857-es – csak ünnepnapokon veszik elő. A felújított Tóra-ékszerek közül az egyik pajzs a legrégebbi: 1852-ben készült, s ezt is csak ünnepnapon használják majd. Kendrusz Attila hozzátette: a közösség gazdagodott egy új Tóraruhával is, amit Halász Dávid adományozott a zsinagógának. 

Mivel a szegedi zsinagóga birtokában még több régi, felújítandó Tóra-ékszer van, a helyi közösség örömmel fogadja a további adományokat a jövőbeni felújításokra. 

A Tóraékszerek felújításának támogatói:

Baneth család; Doszpod család; Görbe Eszter; György Zsuzsanna;  Kendrusz család; Pataricza Dóra és Salamon András; Szabó Andrea és Szabó Péter; Szegedi Zsidó Hitközség; Szekulity Dusán és Zámbó Krisztina; Tepper család;  Varga Katalin.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek