Szabó Gál András segélyakciói, avagy éppen ilyennek képzeljük a Világ Igazait

2022. Március 14. / 19:56


Szabó Gál András segélyakciói, avagy éppen ilyennek képzeljük a Világ Igazait

Szerző: Kácsor Zsolt

Szabó Gál Andrást sokan Villám Gézaként ismerhették meg a médiából. Ezen kívül ő a Budapest–Bamako-rali ötletgazdája, a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítója, aki jelenleg az ukrajnai menekülteken segít: a napokban Munkácsra szállított adományokat kisbusszal, amit ő maga bérelt és fizetett, visszafelé pedig idős zsidókat menekített ki, köztük egy 91 éves holokauszttúlélőt. Az adományút apropóján beszélgettünk vele.

– Ön alapította a Budapest-Bamako SOS Refugee kezdeményezést. Mikor volt ez, s mi motiválta erre? Konkrét élmény, amit látott, tapasztalt?
– A Budapes-Bamako 2005 óta Afrikában segít szegény közösségeken és csoportokon. A 2015-ös menekültválság idején nem tudtam tétlenül nézni, hogy a háború borzalmai elől menekülő emberek tízezreit hagyja magára a magyar kormány. Először pár szendvicset és innivalót vittünk ki a Keletibe. Utána orvosi sátrat állítottunk Röszkén, menekülttábort építettünk Horvátországban, taposóaknák ellen információs röplapokat osztottunk Szerbiában és segítettünk, ahol tudtunk. A 2015-ös válság után a csoport téli álomra szenderült és két hete újra aktiváltuk magunkat.

thumbnail_WhatsApp Image 2022-03-10 at 11.09.56.jpg

– Most abból az apropóból beszélgetünk, hogy adományokat vitt Kárpátaljára. Erről azt az infót kaptam, hogy a World Jewish Congress (WJC) szponzorálta, és közreműködött a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. Mit jelent ez pontosabban? 
– A kisbuszt én béreltem és fizettem. A WJC az adományokat hozta. A Mazsihisz biztosította a munkácsi hitközségi kapcsolatokat és azt, hogy jó kezekbe kerüljön az adomány. Egy ilyen akcióban ezek mind fontos dolgok. Ez a Mazsihisz és a WJC ajándéka volt a munkácsi zsidóknak. 

– Kiktől és milyen adományokat vitt?
– Elsősorban a menekültek számára alvóhelységek berendezéséhez szükséges felszerelést vittem. Hálózsákokat, takarókat, párnákat, matracokat, összehajtható tábori ágyakat pakoltunk be a kocsiba. Alapgyógyszerek, vitaminok és COVID-gyorstesztek is kerültek a szállítmányba. Ezeket a WJC szállította le indulás előtt egy nappal.

WhatsApp Image 2022-03-10 at 19.56.48.jpeg

– Mit tapasztalt az úton, mire van vagy volna odaát a legnagyobb szükség?
– A hitközséget – mint mindenkit – váratlanul érte a háború kitörése. Munkácson és a környező városokon rengetegen haladnak át és hittestvéreink gyakran fordulnak a helyi közösséghez, amely átmeneti menekülttáborként is szolgál. 

Ezért a plédek, párnák, hálózsákok jó döntésnek bizonyulnak. A matracokra és összehajtható ágyakra is nagy szükség van. Legközelebb törölközőket és egyszerű tisztasági szereket is vinnék. A múlt héten az élelmiszer ellátással nem volt gond. A patikákban bőven van áru. 

Az emberek ATM-ből és bankfiókokból mindenhol hozzáférnek a penzükhöz. A nagy teher az, hogy a szállodák dugig vannak és az önkéntes vagy közösségi befogadó helyeken sincs elég ágy, takaró, párna.

– De nemcsak adományokat vitt, ha jól tudom…
– Visszafelé a munkácsi hitközség szervezésében idős zsidó menekülteket hoztam vissza. Azért is mentem kisbusszal, hogy visszafelé olyan embereket tudjak hozni, akik már nem tudnak hosszasan gyalogolni vagy vonatra föl és leszállni. 

Jött velem Dnyipro városából egy 91 éves zsidó bácsi, aki akkor már 6 napja utazott a bombázások elől. Túlélt már pogromokat, éhínséget, a II. világháborút és a Szovjetuniót is. Budapesten keresztül Spanyolországba ment a dédunokájához. Egész úton Pest felé spanyolul tanult és gyakorolta a mondatokat. Semmi önsajnálat nem volt benne, csak a túlélés és az új élet kihívása. Nagyon megható és inspiráló volt. 

– A fenti adományúton kívül jelenleg milyen humanitárius tevékenységet lát el az ukrajnai helyzetben, s mit tervez még csinálni?
– A saját otthonomban is lakik egy menekült anyuka és két gyereke. Már második hete ott vannak. A szabad bérlakásaimban is elhelyeztem ukrán aszonyokat és gyerekeket. Két hét múlva egy menekülttáborrá alakult vidéki iskolába viszünk élelmiszert, gyógyszereket Kárpátaljára. Természtesen a Mazsihisznek és a WJC-nek továbbra is felajánlom a segítségem a további transzportok szervezésére.

Az 1969-ben született Szabó Gál András (Villám Géza) a Budapesti Holokauszt Múzeum egyik alapítója, a Budapest–Bamako-rali és a Baja XL szellemi atyja, a Mali Köztársaság kinevezett tiszteletbeli konzulja. Környezetvédelmi aktivistaként részt vesz a Greenpeace különböző akcióiban. 2016-ban Los Angelesből Mexikóba kajakozott, hogy a tonhal túlhalászatra felhívja a figyelmet. Paks II ellen dunai megmozdulásokon, a gyilkos bálnákért pedig Kanadában emelte fel a hangját. Az Egyesült Államokban és Budapesten él családjával.

Az ukrán menekültekkel kapcsolatos segítségnyújtás során a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) együttműködő partnerei a Joint Distribution Comitee (JDC), a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC), a Jewish Agency for Israel (Szochnut), a JCC Budapest-Bálint Ház, valamint Izrael Állam budapesti nagykövetsége.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"
Zsidó világ
Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?
2024. Június 06. / 17:09

Binjomin rabbi: Miért imádkozzunk?

Mazsihisz hírek
Kende-Vasa Irén kapta a Domán István-emléklapot