Megújult a tapolcai izraelita temető ravatalozója

2020. Október 20. / 19:45


Megújult a tapolcai izraelita temető ravatalozója

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) pénzügyi támogatásával és egy helyi építőipari vállalkozó munkájának eredményeként, mintegy 2 millió 400 ezer forintos költséggel elkészült a zsidó temető ravatalozójának részleges felújítása – számolt be a munkálatokról a Tapolca Média.

Az izraelita temető rendbetételének ügyét felkaroló Varga Károlynétól, a Tapolcai Városszépítő Egyesület Nőklubjának vezetőjétől megtudtuk, a ravatalozó és a zsidó temető a MAZSIHISZ tulajdonában van, de azt a rendszerváltás időszakáig a város tartotta rendbe. Később gazdátlanná vált az épület és a temetkezési hely is, az előbbi tetőzete, födémszerkezete beszakadt, életveszélyessé vált, a temető egy jelentős részét pedig ellepte a vadnövényzet, a sírok megsüllyedtek, eldőltek.

A korábbi években már lecserélték a tetőszerkezetet és a tetőhéjalást. A még menthető, nem szétmállott 142 darab sír felállítása a Nemzeti Pantheon Alapítvány, Tapolca Város Önkormányzata és a Mazsihisz összességében 1.070.000 Ft anyagi támogatásával, szponzorok segítségével és jelentős társadalmi, baráti összefogással készült el az idei nyáron.

A teljes írás / IDE KATTINTVA tekinthető meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek