Megjelent Herzl Tivadar teljes naplója: immár magyarul is

2022. Június 13. / 11:21


Megjelent Herzl Tivadar teljes naplója: immár magyarul is

Most már magyarul is hozzáférhető Herzl Tivadar teljes  naplója, amelyet e-bookban adott ki a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány (KKETTK). A mű könyvalakban is megjelenik, de az csak válogatásgyűjtemény, míg az e-book a napló teljes szövegét és a bevezető tanulmány bővebb változatát tartalmazza. 

Herzl Tivadar naplójának magyar nyelvű kiadásával most egy régi mulasztást pótol a kötetet kiadó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány. A napló két formában lát napvilágot: kézbe vehetnek az olvasók egy válogatás kötetet, amely a több ezer oldalnyi feljegyzésből született és elkészült egy e-könyv is, amelyben a napló teljes szövege és a bevezető tanulmány bővebb változata olvasható.

h.jpg

A könyv szerkesztője, Baczoni Dorottya történész, a XX. Század Intézet igazgatója a kiadvány bevezető tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy a Herzl nevével egybeforrt cionizmus megszületése pillanatától komoly ellenérzéseket váltott ki Magyarországon mind a hatalom, mind a zsidóság döntő többségének a részéről. A magyar állam politikai érdekeivel ellentétes volt egy olyan zsidó állam megalapítása, ahova a zsidók kivándorolhattak volna, mert a zsidóság sikeresen integrálódott a magyarságba.

Herzl naplófeljegyzésein keresztül lehetőség nyílik rá, hogy jobban megismerhessük őt és mozgatórugóit. A napló betekintést enged az államalapító Herzlnek, a történelmi legendának a hétköznapjaiba. A végtelen bejegyzésfolyam során nem egy steril, egyoldalú, lekerekített Herzl-kép bontakozik ki előttünk, sokkal inkább egy teljes ember története: feltárulnak személyiségének ellentmondásai, jellemének gyarlóságai, kedélyének hullámzásai. 

Képet kapunk küzdelmeiről, látjuk őt esendőnek, önzőnek, bizonytalannak, csalódottnak, bosszúsnak, rosszindulatúnak, türelmetlennek, megszállottnak, ugyanakkor nagyvonalúnak, vizionáriusnak, kitartónak, nagylelkűnek, állhatatosnak, magabiztosnak és elhivatottnak is.

A műről bővebb információkat a kiadó honlapán, ide kattintva olvashatnak.

(Forrás: KKETTK Alapítvány)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek