Korszakos pillanat a magyar zsidóság életében: kivételes rabbiavatások

2020. Június 04. / 15:14


Korszakos pillanat a magyar zsidóság életében: kivételes rabbiavatások

New Yorkban és Berlinben is magyar rabbit avatnak az akadémiai év végén, egy New York-i magyar rabbitanulót pedig a méltán tekintélyes The Jewish Week a legtöbbre hivatott fiatal amerikai rabbik közé sorol.

A magyar zsidó vallástörténet új fejezete kezdődik el néhány nap múlva New Yorkban. Ortodox vallási vezetővé, lényegileg rabbivá avatják Dr. Vető Ágnest, a Vassar College magyar eredetű oktatóját a nyitott ortodox, nők számára tulajdonképpen rabbiképzést biztosító Yeshivat Maharat végzős hallgatóját. Az első magyar ortodox női vallási vezető felavatása minden kockázat nélkül kivételes, történelmi eseménynek nevezhető.

Szintén rabbiként tevékenykedhet majd Kántor Anita, akit a berlini progresszív rabbiképző, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetemmel szoros viszonyban lévő Abraham Geiger Kolleg rabbitanulója, az ő avatására is sor kerül nemsokára.

További magyar zsidó büszkeségre okot adó hír, hogy a The Jewish Week magazin 36 év alatti fiatal rabbi, rabbinövendék közé válogatta Bedő Viktóriát, a Mazsihisz és a Magvető Kiadó által megjelentetett Talmud-beli traktátus, Az atyák tanításai egyik értelmezőjét.

Sok sikert kívánunk mindhármuknak és gratulálunk, büszkék vagyunk Bedő Viktóriára, Kántor Anitára, Dr. Vető Ágnesre  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek