Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!

2022. Augusztus 08. / 18:37


Készüljünk lélekben a vigasztalás szombatjára!

A sábát náhámu, vagyis a vigasztalás szombatja idén erre a hétre, augusztus 13-ára esik, azaz ekkor kezdődik meg a „hét vigasztaló hét”. Hogy miért kapta ez a szombat ezt a különleges nevet? Egyebek mellett az is kiderül alábbi írásunkból.

A Tórából az erre a hétre eső hetiszakaszunk a Váethánán címet viseli, s ennek a hetiszakasznak a háftárája, azaz prófétai kiegészítése, párja Jesájáhú próféta könyvéből származik. Az e heti háftárá ugyanis e szavakkal kezdődik: „Náhámú, náhámú ámi” – írta Jesájáhú prófáta, azaz: „vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet!”. Ez az oka annak, hogy a most következő szombat a sábát náhámu nevet kapta a zsidó hagyományban.

A szombat szent ünnepe ezen a héten a polgári időszámítás szerint augusztus 12-én, 19 óra 43 perckor jön be, és másnap este 20 óra 51 perckor megy ki. A sábát náhámút követő időszakban valóban lesz okunk az örvendezésre, hiszen már túl vagyunk a kilenc gyásznapon, túl vagyunk az első és második Szentély pusztulására emlékeztető tisa beávi böjtnapon, és a sábát náhámúval megkezdődik az úgynevezett „hét vigasztaló hét”, amely ros hásánáig, a zsidó újévig tart.

A zsidó újév idén – a polgári időszámítás szerint – szeptember 25-én, vasárnap este köszönt be. 

(Címlapkép: Alex Levin: Zsidó tánc című alkotása)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
A magyar holokauszt saját emlékek alapján