Ijár hónap: reménykedjünk a tavasz csodájában!

2021. Április 13. / 07:41


Ijár hónap: reménykedjünk a tavasz csodájában!

Beköszöntött a zsidó naptár szerinti Ijár hónap, amihez hagyományaink szerint sok jeles esemény kötődik. A nevében a tavasz ragyogó fényére utaló hónap 18. napjára esik lág báómer, amely a pészach és sávuót közötti időszak 33. napja, amikor a tanítás szerint (figyelem!) szünetelt a zsidókat megtizedelő pestisjárvány. Hódes Tov!


Tavaly ilyenkor, Ijár hónap küszöbén azt írtuk, hogy várunk a járvány megszűnésére. Nem hittük volna, hogy egy év elteltével sajnos ugyanerre várunk, mindenesetre reménykedjünk, elvégre Ijár hónap elnevezése a tavaszi fényre utal. Ez pedig a megújulás, a kitavaszodás, az új élet reménye.

Ijár niszántól számítva az év második, tisritől számolva pedig az év nyolcadik hónapja, 29 napos, s első napja csak hétfőre, keddre, csütörtökre vagy szombatra esik. S hogy milyen jeles napok várhatók a most kezdődő tavaszi hónapban?

Eseménydús hónap köszönt ránk, hiszen a hagyomány szerint a zsidók Ijár hónapban kapták a szombat ünnepét, a pusztában ekkor kezdett hullani a manna, ekkor kezdte Salamon király az első Szentély építését, e hónapban győzte le Bar Kochba a rómaiakat. Lássuk a főbb dátumokat!

Ijár 1.
Mózes parancsot kap az Örökkévalótól Izrael népének megszámlálására.

Ijár 2.
E napon kezdte meg Salamon az első Templom építését.

Ijár 5.
Izrael függetlenségi napja, Jom Háácmáut.

Ijár 18.
Lág báómer (a járvány megszűnése). 

Ijár 20.
E napon indult meg Izrael a Tóra elfogadására. 

Ijár 29.
E napon halt meg Sámuel próféta. 

Ne feledjük: habár a rabbi Akiva idején sok ezer ember halálát okozó pestisjárvány miatt ezekben a hetekben gyászolunk, Ijár 18-án, lág bámóerkor azonban szünetel a gyász. Idén polgári időszámítás szerint ez a nap április 29-30-ra esik.

Hódes Tov! Mindenkinek jó hónapot!

(Címlapkép: Daniel Reche/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pészach
A homecos elégetése pészach előtt 1915-ben
Vezetőink
Heisler András Mazsihisz-elnök (1955)
2021. Május 05. / 22:05

Heisler András Mazsihisz-elnök (1955)

Kommentek