Holnap beköszönt a Svát hónap: lakjunk jól és ültessünk fát!

2020. Január 25. / 18:06


Holnap beköszönt a Svát hónap: lakjunk jól és ültessünk fát!

Vasárnap este ránk köszönt Svát hónapja, amelyről természetesen mindenkinek a Tu Bisvát, a fák újévének ünnepe ugrik be először. Holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is, ebben a hónapban van például a Dal Szombatja is.


A Tanachban a harminc napos svát hónap első említése Zekárjá könyvében található. A valószínűleg akkád eredetű szó valamiféle ütésre, csapásra utal, elképzelhető, hogy ez a hónap az ideje végén járó tél utolsó csapásai miatt kapta a nevét. Fontos tudnunk, hogy a zsidó hagyomány szerint Mózes próféta az egész hónapot a Tóra ismétlésével töltötte, ennek eredményeként született meg a Tóra ötödik könyve. 

Most pedig lássuk az egyes nevezetes napokat!

1879-ben svát hó elsején halt meg Sik Mózes rabbi, akinek tudásáról, fáradhatatlanságáról és munkabírásáról már életében legendák szóltak. A zsidó világ a Máhárám Sikről azonosítja be, aminek nagyon szép, tartalmas jelentése van: SIK = Sém Jiszrael Kádos = Izrael neve szent. 

Svát  hónap 13-án olvassuk Pársát Besáláh szidráját, ezért nevezzük a napot a Dal Szombatjának nevezzük.

A hónap 15-én van a már említett Tu Bisvát, a fák újéve (ros hásáná leilánot), Izraelben e naptól számítják a gyümölcstermő fák tizedével kapcsolatos előírásokat, s mivel ekkor kezdődik a fák rügyezése, ezért nevezik a fák ünnepének (hág háilánotnak), sőt, van egy harmadik neve, az ültetés ünnepe (hág hánotéá), mert a Szentföldön szokás ezen a napon fát ültetni. Ezt a szokást Zeév Jeávec rabbi vezette be 1892-ben, amikor tanítványaival e napon ültetett fákat. Jelképes, hogy 1949-ben Tu Bisvát napján nyílt meg a Kneszet első ülésszaka. 

Svát hó 20-án a tízparancsolatot recitálja a bál kóré, a tíz igét állva hallgatjuk meg. Ilyenkor minden zsidó férfinak és nőnek kötelessége zsinagógába menni a tízparancsolatot meghallgatni.  

Végül1851-ben svát 22-én halt meg a híres pesti rabbi, Simon ben Dávid Oppenheim, akinek a Kozma utcai sírját a világ minden tájáról fölkeresik zarándokok.  

(Címlapkép: Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Egy mikve és öt zsinagóga: mesélő épületek Komáromban
Mazsihisz hírek
Nem volt fertőzött a MAZSIHISZ közgyűlésén

Kommentek