Gyakorlati tudnivalók az Engesztelés Napjára

2019. Október 08. / 12:14


Gyakorlati tudnivalók az Engesztelés Napjára

Szerző: Kácsor Zsolt

Ma este beköszönt Jom Kippur, legszentebb ünnepünk, a Szombatok Szombatja, más néven a Hosszúnap vagy az Engesztelés Napja, amelyre a Tóra böjtöt ír elő. Ám az ünnep kivételes voltára való tekintettel ezen a napon a hagyományos szombati előírásoknál szigorúbb szabályok érvényesek, s ne feledjük: fontos teendőink vannak Jom Kippur beköszönte előtt is.


Ma este – akár a Szombat bejövetele előtt – gyertyát kell gyújtani és arra áldást kell mondani. A gyertyagyújtásra 17 óra 52 percig van lehetőség, az elmondandó áldások a Lehádlik nér sel jom hákipurim és a Sehehejánú áldás. 

Kifejezetten az ünnep beköszönte előtt – a Tórában leírt és a jeruzsálemi Szentélyben gyakorolt „bűnbak-szertartásra” emlékezve – napjainkban szárnyasra vagy pénzre három alkalommal mondják el a következőket: Ze halifáti, ze temuráti, ze kápáráti, ze hákeszef jeleh licedáká, vááni éleh veekánész lehájim tovim aruhím ulesálom. Magyar fordításban: „Ez legyen helyettem, ez a váltságdíjam, ez az engesztelő áldozatom, ez a pénz, amely adományba megy, én pedig elindulok, és el is jutok a jó, hosszú és békés életbe!”. Ez a szövegváltozat egyes szám első személyű, a pénzre mondott verzió, amit otthon is nyugodtan meg lehet csinálni. Ha másnak csináljuk, akkor megfelelő módon kell ragozni. Fontos, hogy a pénzt, amire a szertartást csináltuk, később adományba (cedáká) kell adni. 

kappa.jpg

Ne feledjük: Tórában leírt szokás, hogy a gyermekeket minden pénteken, de legalább Jom Kippur estéjén meg kell áldani. 

Jom Kippur napján nem csak böjtölünk, hanem további szigorításoknak is eleget kell tennünk, igaz, ezeket nem a Tóra írja elő, hanem a rabbijaink rendelkeztek ezekről ősi korokban. Nem szabad állati bőrből készült lábbelit viselni, tisztálkodni, illatszereket használni és házaséletet élni. 

Mivel a hosszúnapi böjt rendkívül szigorú, ezért kizárólag egészséges emberekre vonatkozik. A férfiak számára 13 év fölött, míg a nők esetében 12 év fölött kötelező a böjt, igaz, szokás az is, hogy a 12-13 évesnél fiatalabb gyermekeket is hagyják pár órát böjtölni, mert ezáltal ők is részt vehetnek a Szombatok Szombatjának megünneplésében.

Ha az orvos azt tanácsolja, hogy ne böjtöljünk, akkor étkezni és inni kötelező, hiszen az élet szentsége előbbre való a böjtölésnél. Ugyanez vonatkozik a létfontosságú gyógyszerekre, hiszen ezeket nem szabad elhagyni a böjt kedvéért sem. Habár nem szokás róla beszélni, sokan tudják: léteznek olyan módszerek, amelyek segítenek a böjt elviselésében (ezek közé tartozik különböző kúpok használata). Ezekre konkrét tilalom nem vonatkozik, de nem is tanácsoljuk az ilyen segédeszközök használatát. Közösségenként eltérő ezeknek a megítélése, ám mielőtt felmerülne a gondolat, hogy ilyen szerekkel éljünk, feltétlenül kérjük ki a rabbink tanácsát.

Idén a hosszúnapi böjtnek holnap este 18 óra 54 perckor van vége. 

(Radnóti Zoltán főrabbi hírlevelének fölhasználásával.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek