Egy zsidó nő, aki az amerikai neonáci „árják” volt központjában él

2021. Február 10. / 16:34


Egy zsidó nő, aki az amerikai neonáci „árják” volt központjában él

A 34 éves Andie Bond a házából szinte rálát az amerikai neonáci mozgalom volt központjának területére, mivel évek óta az Idaho állambeli Wallace városában lakik. Igen, éppen ott, ahol a Hitler-rajongó és antiszemita Richard Girnt Butler megalapította az „árják nemzetközi főhadiszállását”. Andie Bond úgy érzékeli: a helyiek nem gyűlölik a zsidókat, hanem – a nem megfelelő színvonalú oktatás hiányában – inkább tudatlanok a zsidósággal kapcsolatban.


Andie Bond a Missouri állambeli St. Louis városából származik, ahol jelentős zsidó közösség él, jelenleg azonban Idaho állam egyik olyan területén lakik, ahol rajta kívül csak egyetlen zsidó van. Ez Wallace, ez az ezernél is kevesebb lakost számláló városka, ahová Andie Bond újságíróként került, ám már évek óta egy helyi középiskolában tanít.

A városra és a környékre egy neonáci, Hitler-rajongó mérnök, Richard Girnt Butler és az általa alapított „árja” mozgalom vet árnyékot. A fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportot antiszemita gyűlölet fűtötte, maga Butler egy zsidót sem akart látni ezen a területen, követői közül többen pedig gyilkosságokra is vetemedtek zsidók ellen az 1980-as és az 1990-es években.

Andie Bond szerint a település nem éppen olyan, mint ahogyan Butler elképzelte, az emberek ugyanis nem gyűlölik a zsidókat, sőt, nem is igen gondolnak rájuk. „Nem vagyunk rajta a térképükön” – fogalmazott a tanárnő. Szerinte inkább arról van szó, hogy az idevalósi amerikai átlagemberek szinte egyáltalán semmit sem tudnak a zsidókról. 

Egyszer egy tanítványa megkérdezte tőle, hogy nem érzi-e rosszul magát egy templomban, elvégre a zsidók köztudottan pokolra kerülnek. Bond úgy véli, hogy a gyerek nem akarta őt megsérteni, hanem a nem megfelelő szintű oktatás miatt még jó kérdéseket sem tud feltenni. Habár tanítják az amerikai diákoknak Anna Frank naplóját és Elie Wieseltől az Éjszakát, a valóságban el sem tudják képzelni, mi az, hogy zsidó. 

Erre jellemző adalék, hogy a Jew (zsidó) szót igeként is használják negatív konnotációban. Bond elmesélt egy esetet, amikor ezt hallotta egy helyitől: „Oh my god, I was Jewed out of a parking spot coming into school this morning”. Ő maga először meglepődött, azt hitte, valóban egy zsidóról volt szó a parkolóban, de nem, ennek a megjegyzésnek igazából semmi konkrét köze nem volt a zsidósághoz.

S hogy rajta kívül ki a másik zsidó Wallace-ban? Egy 50-60 közötti férfi, akitől Bond a jellegzetes vezetékneve miatt kérdezte meg, hogy zsidó-e. Igen, vágta rá az, de nem gyakorlom. Ő maga egyébként igyekszik megélni az identitását, de – mint mondja – közösség nélkül ez nagyon nehéz. A legközelebbi zsinagóga több órányi autóútra van, és eléggé hiányzik neki az odahaza, St. Louisban megszokott zsidó közeg. 

(A JTA cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek