Egy el nem mondott történet megfejtése

2020. Január 24. / 11:18


Egy el nem mondott történet megfejtése

Jáel és Sisera: egy el nem mondott Biblia történet megfejtése címmel tartott előadást Balázs Gábor, az  Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) rektorhelyettese a pápai Zsidó Szabadegyetemen. Mint mondta, ez a téma a háborús etika egyik alapvető kérdését veti föl, azt, hogy miképpen szabad az ellenséggel viselkedni, milyen cél érdekében szabad hazudni, sőt, arra is lehet következtetni belőle, hogy a férfi és női kapcsolatok milyenek a Bibliában.


A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület szervezésében második előadáshoz érkezett a Zsidó Szabadegyetem elnevezésű előadássorozat a Pápai Református Teológiai Akadémián. Ezúttal Balázs Gábor, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettese volt az előadó.

Jáel és Sisera: egy el nem mondott Biblia történet megfejtése az előadásom címe. Ez egy nem annyira publikált történet, mégis része a zsidó keresztény tradíciónak, hiszen része a héber Bibliának, az Ószövetségnek, sőt a katolikus Bibliának is. Szeretünk úgy gondolni a Bibliára, mint egy harmonikus ember Isten kapcsolatra, a szeresd felebarátod elve szabályoz, de valójában ez Izrael létének az őstörténete, ami tele volt háborúkkal, személyes konfliktusokkal, tőrbe csalásokkal – mondta Balázs Gábor.  

bg.jpg(Fotó: Papa-ma.hu)

A történet szerint Sisera hatalmas hadsereggel támad Izrael fiaira, de a próféta vezetésével legyőzik, majd a menekülése közben Jáel sátrába tér be, aki tőrbe csalja és megöli. Balázs Gábor szeeint ez nagyon sok etikai kérdést felvet. „Felveti a háborús etika egyik alapvető kérdését, hogy hogyan szabad az ellenséggel viselkedni, hogy milyen cél érdekében szabad hazudni, s azt, hogy a férfi és női kapcsolatok milyenek a Bibliában” – fogalmazott. 

A soron következő összejövetel február 20-án 17 óra 30 perctől lesz, akkor Zsidóság nemcsak zsidóknak címmel tart előadást Kántor Anita judaisztika tanár, végzős rabbi hallgató.

(Forrás: Papa-ma.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek