Beköszöntött niszán hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

2024. Április 09. / 16:15


Beköszöntött niszán hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A Talmud szerint az Örökkévaló Niszán hónapban teremtette a világot, népünk ősatyái is ebben a hónapban születtek, a bölcsek szerint pedig a végső megváltás is Niszán havában következik el. Hódes Tov!

A bibliai hónapszámlálás szerint a Niszán a zsidó naptár első hónapja, míg a Tisritől számított újév szerint a hetedik hónap. Mindig 30 napos. Elnevezése asszír-akkád nyelven „niszánu”,  aminek azért van jelentősége, mert a babiloni időkkel is összefügg: a babiloniai fogságból Izraelbe visszatérő zsidók kezdték használni Ezra  és Nechemjá  idejében, a Niszán név már a Bibliában is megtalálható.

A Talmud szerint Niszán havában teremtette az Örökkévaló a világot, és a zsidóság ősatyái is ebben a hónapban születtek. Niszán első napja a királyok újéve, mert Izrael királyai ettől a hónaptól kezdve kezdve számolták királyságuk éveit. Niszán egyúttal az ünnepek újéve is, mert ilyenkor van pészách, amely a zarándokünnepek között az első a sorban.

A polgári időszámítás szerint idén április 20-ra esik a „sábát hágádol", a nagyság szombatja. Ilyenkor a rabbi péntek esti beszédének központjában a pészachi törvények ismertetése szerepel, hogy a közösség jobban fel tudjon készülni a közelgő pészachra. Ezen a héten igyekezzünk megszabadulni a birtokunkban lévő kovászos élelmiszerektől, fogyasszuk el, vagy a rabbink segitségével adjuk el, hiszen április 22-én, hétfőn 10 óra 21-ig ehetünk kovászosat, a maradék kovászosat 11 óra 32-ig el kell égetni. 

Április 22-re esik erev pészach, a pészahot bevezető nap, és az elsőszülöttek böjtje 3 óra 57 perctől 20 óra 09 percig. Fontos, hogy teljesítjük a két legfontosabb pészahi törvényt: a birtokunkban semmilyen kovászos „ne láttasssék és ne találtassék”.

Április 22-én, hétfőn este beköszönt pészach ünnepe. Most a templomi kidus elmarad, mivel szédert rendezünk, és a kidus a pészahi elbeszélés (hágádá) szerves része. Pászach második estéjén elkezdődik az ómerszámlálás, amely tórai parancsolat.

Idén április 30-án este köszönt be a pészach nyolcadik, utolsó napja. A pészach kimenetele április 30-án, kedden este lesz, kovászos étel-ital fogyasztása tehát április 30-án, kedden este 20 óra 46 perctől lehetséges.

Jó hónapot minden olvasónknak és hittestvérünknek!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Dr. Grósz Andor: Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak
Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán