Beköszöntött Áv hónap, bölcseink szerint e napon halt meg Áron főpap

2020. Július 22. / 09:31


Beköszöntött Áv hónap, bölcseink szerint e napon halt meg Áron főpap

A zsidó időszámítás szerint tegnap este beköszöntött Áv (אב) hónap, amely Ádártól számítva a hatodik, Tisritől számítva a tizedik az évben. Bölcseink szerint Mózes testvére, Áron főpap Áv hó első napján halt meg, ám előtte még körbejárt a nép között, és a Smá Jiszráél (שמע ישראל) imát tanította.


Támuz és Áv hónap fordulóján még szomorú időszakban vagyunk: tart a három hetes gyász Jeruzsálem eleste és a Szentély pusztulása miatt. Áv hónap elsejétől 10-e délutánjáig a vallásis zsidók nem esznek húst, nem isznak bort (kivétel a Sábát, a brit milá vagy az elsőszülöttek kiváltása miatt tartott lakoma). S hogy miért éppen Áv hó 10-ig tart e szigorúság? Mert a hagyomány szerint addig lángolt a rómaiak által felgyújtott Szentély.

Áv hónap 9-én, Tisá beÁvkor 25 órás böjtöt tartunk a Szentély leomlásának emlékére, azaz nem eszünk, nem iszunk, nem viselünk bőrcipőt, nem használunk illatszereket, a mosdás csak a szem- és kézmosásra korlátozódik, továbbá nem élünk házaséletet. Tisá beÁv napja idén július 30-ra esik. Ilyenkor díszítetlen ruhában ülünk a földön, a böjt előtti vacsoránk mindössze hideg tojás és kenyér, amire a hagyomány szerint hamut is szórnak, este pedig Jeremia próféta könyvét olvassuk. 

tóravért.jpgTóravért kőtáblákkal, amelyek két oldalán jobbról Mózes, balról Áron alakjának féldomborműve látható (Fotó: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár)

E napon halt meg Áron főpap, akinek a haláról a Tóra így emlékezik: „Fölment Áron, a pap Hór hegyére az Örökkévaló parancsára és meghalt ott a negyvenedik évben, hogy kivonultak Izrael fiai Egyiptom országából, az ötödik hónapban, a hónap elsején". 

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár ezt írja a hónapfordulóról: 

Áv hónapban az Első Szentély 2606 évvel ezelőtt történt lerombolásáról, valamint a Második Szentély közel fél évezreddel későbbi elpusztításáról emlékezik meg a zsidó hagyomány. Ugyanakkor Áv hónap zodiákus jegye az oroszlán, mely attribútumként hordozza magában a pusztulást és a megváltást egyaránt; a Talmud szerint Áv hó 9-én, a Szentély pusztulásának napján születik majd a messiás. Gyász és újjászületés, száműzetés és hazatérés időszaka ez a hónap a zsidó történelmi emlékezetben; a veszteségek fájdalmát a szabad párválasztás ünnepe követi majd, amiről Raban Simon ben Gamliel úgy szólt: Nem voltak olyan örömünnepei a zsidó népnek, mint Áv hónap 15-e és Jom Kippur.

Ma, Áv elsején 2477 éve, hogy Ezrával, az írástudóval az élén a babilóniai fogságban eltöltött 70 év után 50 ezer zsidó hazatért Jeruzsálembe. Ezra, a visszatérés szellemi vezetője, a zsidó állam második korszakának megalapítója és egyben a Második Szentély egyik építője volt az, akivel a zsidó szellemi elit – az írástudók – uralma kezdetét vette; vele kezdődött az a kor, amelyet a Talmud szerint a szellem emberének kell meghatároznia. Szerájá főpap fiaként, Ezra ősei huszonhárom nemzedékre visszamenően kohániták voltak, vagyis Mózes fivérétől, Árontól, a 3293 éve elhunyt első főpaptól származtak.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek